logo

Sınav Kaygısıyla Baş Edebilmek İçin 5 İpucu

Sınav Kaygısıyla Baş Edebilmek İçin 5 İpucu

Sınav Kaygısıyla Baş Edebilmek İçin 5 İpucu-kamumemurlar.com

TEOG 2. basamak sınavına yaklaştığımız şu günlerde kaygınızı azaltmak için yapabileceğiniz 5 önemli öneri.

TEOG’ta 2. basamak sınavına 2 gün kala öğrencilerin kaygı seviyeleri giderek yükseliyor. Sınavda arzuladıkları başarıyı elde edenler ise kaygılarını doğru yönetenler oluyor. Peki, nedir bu sınav kaygısı?

Kaygıyı tanımak ve nasıl mücadele edeceğimizi bilmek, hem sınavlarda hem de yaşamın genelinde faydalı olacaktır. ERA Kolejleri’nden PDR Uzmanı Aslı Kanizi, öğrenciler hatta veliler için, sınav kaygısını yönetmekte kullanılabilecek yöntemler hakkında bilgi verdi.

1- Kendine güven saygı duy: Her sınavdan önce, TEOG’da çıkanlara benzer sorular çözerek, sınava iyi bir hazırlanabilirsiniz. Sınavdan önce çözdüğünüz sorular, hem bilgi açıklarını kapatmanız hem de benzer soruları çözecek özgüveni kazanmanızı sağlar. Siz de her koşulda istediğiniz sonuca ulaşabilecek güç ve kapasiteniz olduğuna mutlaka inanın.

2- Arzulanan sonuca odaklan, hedef belirle ve bunun için çalış: Arzulanan pozitif sonucu zihninde canlandırmalısınız. Zihinde canlanan görüntüde nerede, hangi konumda olduğunuzu düşünün. Sınavda soruları en iyi şekilde çözdüğünüzü, istediğiniz puanı aldığınızı gözünüzde canlandırın. Ardından bu belirlediğiniz hedefe odaklanarak yapmanız gerekenleri yapın.

3- Pozitif cümleler kur ve kendini motive et: Sınav sürecinden bahsederken, “Başarı günü yaklaşıyor” gibi pozitif anlamlarla yüklü cümleler kullanın. Sınav fikri ile barışın ve zihninde sınava verdiğin, zorlayıcı, kaygı uyandıran anlamı değiştirip yerine sonuç alma zamanı, mutluluğun, neşenin günü olarak yepyeni bir yaklaşım geliştirin.

4- Hemen şimdi şu anda: Sınav, hayatımızda değiştiremeyeceğimiz bir gerçektir. Bu gerçeğe yönelik eksik kalan konu ve konuları ertelemeden, “Hemen şimdi, şu anda” prensibiyle harekete geçerek tamamlamak gerekir. Bu nedenle endişeli hissettiğiniz için, yapmanız gereken hazırlıkları ertelemeyin. Sınav öncesi, huzurlu bir duyguyla yapacağınız her çalışma, sizi hedefe bir adım daha yaklaştırır.

5- Bahaneleri yok et: Hedefi olan bir insanın hayatında bahanelere yer yoktur. Bahanelerle ertelenen çalışmalar kaygı seviyesini artırır ve odağı daraltır. Gerçekçi olup güncel durumu dürüstçe değerlendirerek harekete geçmek ise kaygı seviyesini azaltır ve başarıya bir adım daha yakınlaştırır.

Haber7

Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+4 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , ,