logo

Diyanet Camilere Standart Getirdi

Diyanet Camilere Standart Getirdi

Tüm tarihi camiler sarı ışıkla aydınlatılacak. Stratejik camiler, şehir merkez camileri ve yurtdışı cami projelerinin, kurulacak estetik kurulca onaylanması zorunlu olacak. Turistik bölgelerde yapılacak camilerde ise fotoğraf çekimlerinde “ışık patlaması” olmaması için açılar dikkatli bir şekilde ayarlanacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Türkiye’deki tüm camilere “standart” getirme kararı aldı. Oluşturulacak yeni standartlara göre, stratejik camiler, şehir merkez camileri ve yurt dışı cami projelerinin, kurulacak estetik kurulca onaylanması zorunlu olacak. Tarihi eser konumunda bulunan camiler artık tüm Türkiye’de sarı rengin aynı tonuyla aydınlatılacak. Böylece tarihi camiler ile modern camiler ayırt edilebilecek. Bundan sonra turistik bölgelere yapılacak camilerde de fotoğraf çekimlerinde “ışık patlaması”nın önüne geçmek için açılar belli bir plana göre ayarlanacak. “Kadınlar mahfili” olarak camilerde üst katta ayrılmış bölümlere ulaşım ayrı giriş ve çıkıştan yapılacak.

ENERJİSİNİ ÜRETEN CAMİ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz günlerde “Cami Standartları Projesi” için bir araya geldi. Uygulamaya konulacak “Cami Standartları Projesi”nin ayrıntıları şöyle olacak:

Camiler, modern projelerin uygulandığı ve denetlenebildiği, kendi enerjisini üretebilen, kullanım suyunun geri dönüşüm olarak çevre ve peyzaj düzenlemelerinde kullanılabildiği, şehrin dokusuna uygun, depreme dayanıklı mekanlar olacak.

Stratejik camiler, şehir merkez camileri ve yurtdışı camilerin projeleri, kurulacak olan estetik kurulca onaylanmak zorunda olacak. Cami ve mescitler, kent dokusuna uygun tasarımlara sahip olacak.

Diyanet, küçük ölçekli camiler için, bölgelere göre alternatifli, cemaat sayısı, coğrafi özellikler, iklim, çatılı/kubbeli, minare sayısı gibi değişkenler dikkate alınarak farklı üsluplara sahip mimari özellikte örnek tip projeler hazırlayacak.

Cami ve mescit alanları toplu taşıma sistemlerine yakın alanlarda planlanacak.

Cami yapılacak alanda Kur’an kursu, lojman, aile ve dini rehberlik bürosu, dini yayın satış yeri, kütüphane, gençlik merkezi, çocuk Oyun alanı, misafirhane, seminer salonu, çok amaçlı salon, sergi salonu, sanat atölyesi, spor alanı, revir, kafe, çayevi, konferans salonu, aşevi, cenaze alanı, taziye evi, gasilhane bulunacak.

KADIN ERKEK AYRI

“Kadınlar mahfili” olarak üst katta ayrılmış bölümlere ulaşım ayrı giriş ve çıkıştan yapılacak. Kadın ayakkabılık kısmında bot ve çizmelerin ölçülerine uygun bölümler yapılacak. Eşarp ve etek için ayrı bir birim ayrılacak. Mahfil korkulukları çocuklar için emniyetli olacak şekilde tasarlanacak.

Camilerin dış aydınlatmalarında sarı, turuncu ve kırmızı ile bu renklerin tonları kullanılacak. Türkiye’deki tüm tarihi eser konumunda bulunan camiler sarı rengin aynı tonunda aydınlatılacak. Böylece tarihi camiler ile modern camiler bir bakışta ayırt edilebilecek.

Turistik bölgelerde yapılacak camilerde ise fotoğraf çekimlerinde “ışık patlaması” olmaması için açılar dikkatli bir şekilde ayarlanacak. Deniz, nehir, göl gibi su kenarındaki camiler için de “ışık patlaması” ihtimali en aza indirilecek. Böylece su altı canlılarının ekosistemine zarar verilmemesi hedefleniyor.

ÇALIŞTAYLARDA SON ŞEKİL

Standartların görüşülmesi için çalıştaylar gerçekleştirilecek. Bu çalıştayların ilki, 27-28 Şubat’ta yapılacak. Çalıştaya Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki ile akademisyenler, Kültür Bakanlığı temsilcileri, TOKİ temsilcileri, özel sektör mimar ve mühendisler, belediye temsilcileri katılacak. Söz konusu çalıştayın sonunda cami standartları ile alakalı mevzuat ve kılavuz Kitap çalışmaları tamamlanmış olacak.

Milliyet

Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+6 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , ,