logo

Erken Emeklilikte Son Durum – Emekli Memur Maaşları 2014

Erken Emeklilikte Son Durum – Emekli Memur Maaşları 2014

SGK'dan 4.5 Milyon Kişiye 'Prim Affı'-kamumemurlar.com

Torba yasa erken emeklilik – Erken emeklilikte son durum – Emekli memur maaşları 2014

Torba yasada erken emeklilikle ilgili bir gelişme çıkacak mı? Vatandaşların erken emeklilik beklentisi sürüyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OECD ülkelerinde kadınların 62 yaşında emekli olduğunu belirterek, “Türkiye ’de emekli kadınların ortalama yaşı 41, erkekte ise 45. Zaten şu anda bu rakamlara baktığınız zaman dünyanın en genç emekli ordusu Türkiye’de. Onun için buradan biz daha da kötüleştirecek bir adım atamayız” dedi. Bakan Şimşek, katıldığı “4. İstanbul Finans Zirvesi”nde bir konuşma yaptı. Bakan Şimşek, 1923-2002 döneminde Türkiye’nin ortalama yüzde 4.5 büyüdüğünü hatırlatarak, “1990’lı yıllara baktığınız zaman bu oran yüzde 3’e kadar düşmüş. Krize rağmen Türkiye yüzde 5,1 büyümüş. Bütün mesele bu potansiyel büyümeyi daha yukarılara çekebilmektir. Bizim 2014-2018 yılına ilişkin hedefimiz yüzde 5 buçuk ortalama büyüme ama birçok bölge küresel krizden çıkışta oldukça yavaş bir patikada ilerledi. Türkiye ise çok hızlı bir çıkış yaşadı” dedi.

Türkiye’nin 2007’den bu yana 5 milyona yakın kişiye istihdam bulduğunu belirten Bakan Şimşek, “Bu sene bütçe açığı her ne kadar yüzde 1,4 oranında bekleniyorsa da muhtemelen bunun çok altında kalacak. İlk 8 ayda bütçemiz çok mütevazide olsa bir fazla verdi ama tabii ki yılın son döneminde bir miktar açık olacak. Ancak açık hedefin altında kalacak” diye konuştu.

“SIRF SEÇİMLER VAR DİYE İLAVE BİR ADIM ATMAYIZ”

Bazı analist ve kuruluşların seçimleri anımsattığını ifade eden Şimşek, “Biraz tarihe baksalar iyi olur. Çünkü son 10 yıl içerisinde kaç tane seçim olmuş. Seçimin arifesinde ne tür popülist politikalar uygulanmış bir baksınlar. Bu klişe bir yaklaşım ama şu bir gerçek. Biz ne yapacaksak normal dönemde yapıyoruz. Sırf seçimler var diye ilave bir adım atmayız. Zaten 2015 yılına kadar işçilerle memurlarla gerekli toplu sözleşmeler yapıldı. Bu türden senaryolarla ortaya tahminler koyanlar var. Bu sene için çoğu yanılacak. Ancak siyasi istikrarla mali disiplinle Türkiye uçurumun eşiğinden bu noktaya geldi” dedi.

EMEKLİ MAAŞLARI

Memurlar için 2014 yılı için geçerli olan zam oranları belli oldu. Özel sektör firmaları 2014’te çalışanlarının maaşına ortalama yüzde 9 zam yapacak…

Zaman ‘ın haberine göre, bütün kamu görevlilerinin maaşları brüt 175, net 123 TL artış gösterdi. Ancak seyyanen zam uygulaması, maaşı 2 bin 700 TL’nin üzerinde olan çalışanlar için gelir kaybına yol açtı. Bu grupta yer alan yaklaşık 300 bin memur, hükümetin ilk teklifi olan yüzde 3+3 zam dahi alsalardı yıllık gelir artışları daha yüksek olacaktı. Yüzdelik zammın 4+4 olması halinde ise 2 bin 100 TL’nin üstünde maaş alanlar seyyanen zamdan zararlı çıktı. Memurların büyük bölümü 2 bin 100 TL’nin üzerinde aylık alıyor. İlave 150 TL zam alan öğretmenler kapsam dışı tutulduğunda seyyanen zam, memurların büyük bölümü için 4+4’e göre daha düşük gelir artışı sağladı.

Memurlar zamlı maaşlarını 15 Ocak’ta alacaklar. Maaş zamlarıyla birlikte yüzde 0,27’lik enflasyon farkı alacaklar. Zam miktarı ise bütün memurlar için bu yıl ilk kez net 123 TL olacak. Böylece en düşük memur maaşı bin 887 liradan 2 bin 25 liraya çıkacak. Zamlarla birlikte müsteşar maaşı 7 bin 695 liradan 7 bin 838 liraya, genel müdür maaşı ise 6 bin 736 liradan 6 bin 878 liraya yükselirken polis maaşı 2 bin 929 lira oldu. Öğretmenlere ise 123 TL zamma ilave olarak ocak ayında 75, temmuz ayında da 75 TL olmak üzere 150 lira ilave artış sağlandı.

Memurlara bu yıl yapılan seyyanen artış, tartışmaları da beraberinde getirdi. Seyyanen zam uygulaması yüksek maaşlı ile düşük maaşlı arasındaki makası bir ölçüde kapatırken maaşı nispeten yüksek olan kesimler bu durumdan olumsuz etkilendi. Örneğin müsteşar ve genel müdür düzeyindekilerin maaşı yüzde 2 arttı. Temmuzda zam almayacakları göz önünde tutulursa seyyanen zam uygulamasıyla 1+1 zam almış oldular. Hükümet ise toplu sözleşme masasında ilk olarak yüzde 3+3 zam önermişti. Sendikaların kabul edilemez bulduğu bu teklifin, geçmiş yıllarda olduğu gibi pazarlık sonucu 4+4’e çıkması beklenirken 123 TL’lik seyyanen zamda anlaşma sağlanmıştı.
Haberaktuel

Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , ,