logo

Kimlik Bilgilerinizi Daha Güvenli Hale Getirmenin Püf Noktaları!

Kimlik Bilgilerinizi Daha Güvenli Hale Getirmenin Püf Noktaları!

Kimlik Bilgilerinizi Daha Güvenli Hale Getirmenin Püf Noktaları!-kamumemurlar.com

Türkiye bir haftadır 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin internete sızdırılmasını konuşuyor. Panik yaşandı, internette milyonlarca “kimlik bilgilerim çalındı mı?” sorgusu yapıldı. Dolandırıcılar oraya da el attı. Bu bilgilerle usulsüz işlem yapılmasının zor olduğunu söyleyen uzmanlar, yine tedbir şart diyor. İşte uzmanların vatandaşlara tavsiyeleri… 

50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin internete sızdırılması paniğe neden olurken; uzmanlar bu bilgilerle usulsüz işlem yapılmasının zor olduğunu ancak vatandaşların dikkat etmesi gereken şeyler olduğunu belirtti. Uzmanlar, kredi kartı ve e-devlet şifrelerinin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle şifre olarak doğum tarihini kullananların hiç vakit kaybetmemesi gerektiğini kaydetti. Sızan datalarda kimlik bilgilerinin yer aldığını, ancak o kişiye ait fotoğrafın yer almadığını, bu nedenle sahte kimlik üretmenin kolay olamayacağını ifade eden uzmanlar, vatandaşları, dolandırıcılardan gelebilecek telefonlara karşı uyardı.

TELEFONA DİKKAT!

Dolandırıcıların uydurdukları senaryolarla kendilerini bankadan, kamu kurumundan ya da güvenilir bir kuruluştan aradıklarına ikna edebileceğini dile getiren uzmanlar, “Böylece vatandaşlardan daha fazla bilgi edinme yoluna gidilebilir. Herkese bilgi vermeyin” dedi. Uzmanlar, içinin rahat etmesini isteyen vatandaşların, bankacılık işlemleri yaparken bir güvenlik adımı daha oluşturarak güvenlik seviyesini yükseltebileceği tavsiyesinde de bulundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de, kimlik bilgilerinin çalınması ile ilgili vatandaşları, bir takım telefon ve SMS’lere itibar etmemesi konusunda uyararak, dikkatli olmalarını söyledi. Birçok bankada kontrollerin çift gittiğini de belirten Mehmet Ali Akben, “Kimlik numarası ya da isim-soyisim ile para çekme ya da hesap açma gibi bir şeyler yapılamaz” diye konuştu. BKM Genel Müdürü Soner Canko ise, “Kart kullanıcılarının, hiçbir kurumun kendilerinden kart bilgilerini ve şifrelerini istemeyeceğini unutmamaları gerekiyor” dedi. Kart bilgileri ve şifreleri paylaşılmadığı sürece kart kullanıcıları için bir riskin söz konusu olmadığını anlatan Canko, kart kullanıcılarına şu önerilerde bulundu:

-Kart bilgilerinizi telefon, SMS, e-posta, sosyal medya dahil hiçbir yerde paylaşmayın.

-Kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmayın.

-ATM’de şüpheli yardım önerilerini dikkate almayın.

-Uçuk kampanyalara kanmayın.

MUHTARLARA GÖREV DÜŞÜYOR

Uzmanlar, kayıp kimlik başvurularında muhtarlar başta olmak üzere nüfus memurlarının çapraz sorgular yapmak suretiyle o kişinin beyanının gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu kolayca anlayabileceğini belirtti. Bu anlamda muhtarlara ve nüfus memurlarına önemli görev düştüğünü belirten uzmanlar, nüfus cüzdanı olmadan bankadan hesap açılması ya da kredi başvurusu gibi işlemlerin yapılamayacağını belirtti.

SORGULAMA SİTELERİNE GİRMEYİN

Sosyal medyada ‘Kimlik bilgileriniz çalınmış mı?’ şeklinde dolaşıma sokulan internet sitelerine girilmemesini isteyen uzmanlar, bu sitelerde TC numarası ile sorgulama yapıldığını ve yeni bir ‘kimlik avcılığı’ tuzağı olma ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Uzmanlar, “Kimlik numarası girerek yaptığınız aramada, bilgisayarınızdaki banka ve sosyal medya hesaplarınız tehlikeye düşüyor” diye konuştu.

ÖNLEMLER ALINDI

Bankaların ve BDDK olarak kendilerinin tedbir aldığını aktaran BDDK Başkanı Akben, şöyle devam etti: “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanımız ile görüştüm, orada ilave yapacağımız birkaç tedbir vardı; onları da alma yönünde karar kıldık. Bir tanesi daha önce de gündemde olan sahte çağrı merkezlerinden arama olursa ne yapılabilir gibi bir şeydi. Diğeri de telefon hattı değişikliğinden sonra orada sahte kimlikle bir değişiklik olur mu idi. Tedbir alındı.”

KARTLARINIZ GÜVENDE

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, kimlik bilgilerinin banka hesaplarına erişilmesi için yeterli olmadığına dikkati çekerek, “İnternet bankacılığı kullanıcı adları, giriş şifreleri, cep telefonlarına kullanıcı doğrulama amaçlı gönderilen SMS şifreleri olmadan hesap bilgilerine ulaşmak ve finansal zarara uğramak mümkün değil” dedi. ‘İçimiz rahat’ mesajı veren Canko, kartların güvenliğinin risk altına girmeyeceğini vurguladı.

VERİ HIRSIZLIĞINDA ŞAMPİYON ABD

Dünya genelinde yapılan bir araştırma önemli sonuçlar ortaya koydu. Buna göre; son 3.5 yılllık dönemde yaşanan veri hırsızlığı sonucunda toplam 3 milyar 712 milyon 694 bin 708 kaydın çalındığı belirlendi. Yine bu araştırmada; dünyada veri hırsızlığının en çok yaşandığı ülkeler olarak ABD, Çin ve Güney Kore öne çıktı.

Haber10

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

9+4 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,