logo

‘Ölümlü Kaza’sı Olmayanın Primi Devletten

‘Ölümlü Kaza’sı Olmayanın Primi Devletten

Af Tebliği Tamam! Başvuru Başlıyor-kamumemurlar.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kurmaylarıyla ‘çalışma hayatı zirvesi’ gerçekleştirdi. Davutoğlu’nun açıklayacağı eylem planına göre, son 1 yıl içinde ölümlü iş kazası olmayan ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ iş yerleri işsizlik sigorta primi ödemeyecek.

Hükümet, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eylem planına son şeklini veriyor. Önümüzdeki günlerde, çalışma hayatındaki paydaşlarla İstanbul’da bir zirve yapmayı planlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, kurmaylarıyla dün günün ilk saatlerine kadar toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, reform niteliğinde adımlar masaya yatırıldı. Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleşen toplantı, dün saat 01.00’e kadar sürdü. Uzun soluklu toplantıya; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi Bakanı Fikri Işık, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan da katıldı.

SON RÖTUŞLAR YAPILDI

Toplantıda, özellikle Soma’daki facia ve İstanbul’daki asansör kazası başta olmak üzere, çeşitli kentlerde yaşanan iş kazalarına ilişkin inceleme raporları ışığında atılacak adımların değerlendirildiği öğrenildi. Benzer olayların yaşanmaması için atılacak adımların yer aldığı Eylem Planı üzerinde son rötuşların yapıldığı belirtildi. Başbakan Davutoğlu, önümüzdeki günlerde işçi ve işveren kesiminin temsilcileriyle İstanbul’da bir zirve düzenleyecek. Adımlar, kamuoyuna da deklare edilecek.

ÖDÜL SiSTEMi GELiYOR

* Ödül sistemi gelecek; “çok tehlikeli” ve “tehlikeli” işlerde, 1 yıl içinde ölümlü iş kazası olmayan işyerlerinden “işsizlik sigorta primi” alınmayacak.

* Denetimlerde koordinasyona ağırlık verilecek. İlgili bakanlıkların yanı sıra, bele

diyeler de bu alanda sorumlu tutulacak.

* ILO’nun 167 (inşaat) ve 176 (maden) sayılı sözleşmeleri hızla Meclisten geçirilecek.

* Kayıtdışı istihdam oranının indirilmesi için bu alanda da kapsamlı bir çalışma yapılacak.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

*İlk aşamada “çok tehlikeli” işlerden başlayarak “mesleki yeterlilik belgesi” zorunlu hale getirilecek. Madencilik ve inşaat da bu kapsamdaki meslekler arasında bulunuyor. Orta vadede “tehlikeli” sınıfındaki işler de kapsama alınacak.

* Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkinliği artırılarak, hızla mesleklerin standartları belirlenecek.

CEZALAR YÜZDE 300 ARTIYOR

* 10 ila 250’nin üstünde işçi çalıştıranlar kurallara uymadıkları takdirde yüzde 300’e varan ceza artışlarıyla karşı karşıya kalacaklar.

* İlgili tüm kurum ve kuruluşlarla elektronik ortamda bilgi ve veri paylaşımı yapılacak. Elde edilen verilerle denetim etkinleştirilecek.

* Kamu spotları hazırlanacak ve okullarda “İş Güvenliği” dersleri okutulacak.

Kaynak: Akşam

Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , ,