logo

Üniversite Öğrencilerine Burs Veren Kurum ve Dernekler

Üniversite Öğrencilerine Burs Veren Kurum ve Dernekler

Üniversite Öğrencilerine Burs Veren Kurum ve Dernekler-kamumemurlar.com

İhtiyaç sahibi ve burs almak isteyen öğrenciler karşılıksız burs veren Kurum ve Kuruluşları merak ediyor. İşte sizlere burs veren kurumların isimleri,şartları,ulaşım ve gerekli olabilecek detaylı bilgileri…

İhtiyaç sahibi öğrenciler karşılıksız burs veren Kurum ve Kuruluşları merak ediyor.İşte sizlere burs veren kurumların isimleri ve şartları ve ulaşım bilgileri.

Öğrenciler için Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından karşılıksız verilen Başbakanlık bursu ve geri ödemeli öğrenim kredisi ile birlikte birçok kurum ve dernek burs olanağı sağlıyor. Başarılı öğrencilere aylık 150 ile 1000 TL arasında değişen burs imkanları sunuluyor.

2013-2014 yılında Başbakanlık Bursu almak isteyenler KYK’nın internet sitesi üzerinden başvuruda bulunabilirler. Başbakanlık Bursu’na üniversitelerin ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri başvuru yapabilir. LYS sonucunda sayısal sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil testlerinde ilk 100′e giren öğrencilere öncelik veriliyor. Öğrenim kredisi, T.C uyruklu öğrencileri maddi yönden desteklemek amacıyla normal öğrenim süresince verilen borç para olduğu için eğitimini tamamlayan öğrenciden geri ödemesi talep ediliyor. KYK tarafından burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye de burs verilmiyor.

KYK Burs/Kredi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular:

BURS/KREDİ SIKÇA SORULAN SORULAR

  1. BAŞBAKANLIK BURSU İLE YÜKSEKÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMUNUN VERDİĞİ BURS AYNI MIDIR?

5102 sayılı kanun ile 2004-2005 Öğretim yılından itibaren Başbakanlık bursu dahil bazı  kamu kurumları tarafından verilecek  burslarKurumumuz tarafından ödenmektedir.

  1. BURS VE KREDİ BAŞVURULARI AYRI AYRI MI YAPILMAKTADIR?

Burs/kredi başvuruları elektronik ortamda aynı başvuru sayfası üzerinden alınmaktadır.

  1. BURS/KREDİ BAŞVURUSU YAPTIM. BUNDAN SONRA NE YAPMAM GEREKİYOR?

Öğrencilerin müracaat etmiş olmaları kendilerine mutlaka burs veya kredi tahsis edileceği anlamına gelmemektedir. Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler yapılacak iş ve işlemleri Kurumumuz www.kyk.gov.tr sayfasından takip edebilirler.

  1. BURS/KREDİ BAŞVURUSU YAPTIM. BAŞVURUMU İPTAL ETMEK İSTİYORUM NE YAPMAM GEREKİYOR?

Yaptığınız başvuru sonucunda tarafınıza burs/kredi çıkması halinde www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinde burs/kredi taahhüt senedini düzenletmediğiniz  sürece  tarafınıza ödeme yapılmamaktadır. Böylece başvurunuz iptal olmuş olacaktır.

  1. BURS/KREDİ BAŞVURUSUNU YAPTIM. SONUCU NASIL VE NEREDEN ÖĞRENECEĞİM?

Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler durumlarını Kurumumuz www.kyk.gov.tr sayfasından takip edebilirler.

  1. İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ BURS ALABİLİYOR MU?

Kurumumuza burs/kredi almak üzere müracaatta bulunan ikinci öğretim öğrencileri de , yapılan değerlendirme neticesinde durumlarının burs almasına uygun bulunması halinde Kurumumuzdan burs alabilirler.

  1. İLK 100 BURSUNDAN FAYDALANABİLMEDE; BİR YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUNUNA YERLEŞEBİLMEK İÇİN ÖSYM TARAFINDAN YAPILAN SINAVLARIN HEPSİNDEN Mİ İLK 100’ E GİRMEK GEREKİYOR?

ÖSYM Başkanlığınca Kurumumuza bildirilen her öğrenim dalında ham puan bazında ilk 100’e giren öğrencilere öncelikli olarak burs ödemesi yapılmaktadır.

  1. HEM ÖĞRENİM KREDİSİ HEM DE BURSU AYNI ANDA ALABİLİYOR MUYUZ?

Kurumumuz tarafından burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir.

  1. KURUMUNUZDAN ÖĞRENİM KREDİSİ ALMAKTAYIM. BU KREDİNİN BURSA DÖNÜŞMESİNİ İSTİYORUM NE YAPMALIYIM?

Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan;  Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına giren öğrencilerin  öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.

  1. “ÖNCELİKLİ”  OLARAK BURS-KREDİ ALAN ÖĞRENCİLER KİMLERDİR?
  • Şehit çocukları,
  • Gazi çocukları,
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan; malullük, vazife malullüğü veya harp malullüğü aylığı alanların kendileri ve çocukları ile vazife malulü aylığı bağlanması gerekirken ölenlerin çocukları,
  • Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ın üzerinde olduğu tespit edilen özürlü öğrenciler,
  • Anne ve babası vefat etmiş olanlar,
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar,
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,
  • Terör sebebiyle köyleri boşaltılanlar,
  •  “Milli Sporcu Belgesi” almış amatör sporcular,
  • İlk yüze giren öğrenciler

öncelikli olarak burs  almaktadırlar.

  1. “ÖNCELİKLİ” ÖĞRENCİLER ÖNCELİK BELGELERİNİ NEREDEN EDİNEBİLİRLER?

• Şehit veya gazi çocuğu ile Sosyal güvenlik Kurumundan ; malullük, vazife malullüğü veya harp malullüğü aylığı alanların çocukları ile vazife malullüğü aylığı bağlanması gerekirken ölenlerin çocukları (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge),
• Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40’ın üzerinde olduğu tespit edilen özürlü öğrenciler (tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor),
• Lise ve dengi öğrenimlerini yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar ( T.C. Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan alınacak belge),
• Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, ( Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge),
• 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi kapsamında ki terörle mücadeleden dolayı köyleri boşaltılan üniversite çağındaki öğrenciler ve ölenlerin çocukları ( Valilikten alınacak belge),
• Milli olmuş Amatör sporcular ( T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden alınacak milli sporcu belgesi),
• Anne ve babası vefat edenler, (Kurumumuz tarafından Mernis’den alınmaktadır).

  1.   ÖNCELİKLİ ÖĞRENCİLER ÖNCELİK BELGELERİNİ NE ZAMAN ve NEREYE TESLİM EDECEKLER?

Burs/Kredi müracaat sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr ‘de ilan edilen tarihler arasında, posta yolu ile Söğütözü Mahallesi, 2176 Sokak, Numara:25 Çankaya, Ankara adresine öncelik belgenizi gönderebilirsiniz.

13-ÖNCELİK BELGEMİ BİR SONRAKİ YIL GÖNDERDİM İŞLEME ALINACAKMI?

Belgenizi ilgili öğretim yılında Kurumumuzun  belirttiği tarihlerde teslim etmeniz halinde belgeniz işleme alınacaktır.

14-BURS/KREDİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILMAKTADIR?

Kurumumuzdan ilk defa burs/kredi alacak olan öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılının ocak ayı itibariyle, ilgili Ziraat Bankası şubesi aracılığı ile ödeme yapılmaktadır. Öğrenciler şubelerini www.kyk.gov.tr internet adresimizden öğrenebilirler.

15-BURSUN DEVAM ETMESİ İÇİN ARANILAN “BAŞARILI OLMA” DURUMU NEYE GÖRE BELİRLENMEKTEDİR?

Başarı kriteri  öğretim kurumlarının tespitindedir. Öğretim kurumu tarafından başarısız olduğu bildirilen öğrencinin bursu öğrenim kredisine dönüştürülür.

16-BURSUM BAŞARISIZLIKTAN ÖĞRENİM KREDİSİNE DÖNÜŞTÜ, BU YIL BAŞARILIYIM ÖĞRENİM KREDİM BURSA DÖNÜŞEBİLİRMİ?

Başarısızlıktan bursu öğrenim kredisine dönüşen öğrenciler tekrar başarılı olsa dahi öğrenim kredileri bursa dönüşmez

17-OKULUM UZADI. BURS/KREDİ ALMA HAKKIM DEVAM EDİYOR MU?

Kurumumuz tarafından yükseköğrenim gören öğrencilere normal öğrenim süresi kadar burs/kredi ödemesi yapmaktadır. Ek süre okuyan öğrencilere burs/kredi ödemesi yapılamaz.

18-BURS/KREDİ İLE İLGİLİ OLARAK SÜRECİN DAHA ÇABUK İŞLEMESİ ADINA BİLGİ/BELGELERİ HANGİ ADRESE ULAŞTIRMAMIZ GEREKİYOR?

YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya /ANKARA

19-BURS/KREDİ TAAHHÜT SENEDİNDEKİ “KREDİ MİKTARI İLE  ÖDENEN KREDİ  MİKTARI AYNI MIDIR?

Senetteki kredi miktarı ile ödenecek kredi  miktarı aynı olmaya bilir, öğrenciye yapılan kredi ödemesi üzerinden borç hesaplanır.

.

20-HANGİ DURUMLARDA ÖĞRENİM KREDİSİ KESİLMEKTEDİR?

• Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma,
• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
• Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme,
• Öğretim kurumunun kapatılması,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması,
• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışma,
• Kesin hükümle mahkum olma,

hallerinde öğrencilerin öğrenim  kredisi kesilmektedir.

21-HANGİ DURUMLARDA BURS KESİLMEKTEDİR?

•  Başarısız olması,
• Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
• Öğretim kurumunun kapatılması,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışması,
• Kesin hükümle mahkum olması,
hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

22- KURUMUNUZ KATKI KREDİSİ VERİYOR MU?

29.08.2012  tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır”  hükmüne amirdir. Bu sebeple   Kurumumuzca da katkı kredisi verilmemektedir.

23- KURUMUNUZA DAHA ÖNCEDEN GÖNDERMİŞ OLDUĞUM TAAHHÜT SENEDİNDE BURS/KREDİ ÖDEME BİTİŞİ EYLÜL GÖRÜLDÜĞÜ HALDE NEDEN ERKEN KESİLDİ?

Öğretim kurumundan, öğrenci hakkında Kurumumuza, kredi almasına engel teşkil edecek bilgilerin (mezun, terk vb.) gelmiş olması halinde öğrencilerin kredileri kesilir ve bir daha ödenmez. Tarafınıza yapılmayan ödemeler borç olarak kaydedilmez.

Ayrıca, yönetim kurulu kararına istinaden burs ödemeleri son sınıf öğrencilerine haziran ayından sonra yapılmaz.

24-   AÇIKÖĞRETİM ve UZAKTAN EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ BURS/KREDİ ALABİLİYOR MU?

Açık Öğretim ve uzaktan eğitim öğrencilerine, burs/kredi verilmemektedir. Ancak, öncelikli öğrenciler Kurumumuz hizmetlerinden yararlanmaktadır. Durumlarında herhangi bir öncelik söz konusu değil ise (öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.) Kurumumuz tarafından burs/kredi ödemesi yapılmamaktadır.

25- KURUMUNUZ İNTERNET SİTESİNDE “ÖĞRENCİLERİN ÖDEYECEKLERİ BAKİYE BORCU EĞİTİMİ SÜRESİNDE ALDIĞI KREDİ MİKTARININ ÜÇ   KATINI GEÇEMEZ” CÜMLESİ NE ANLAMA GELMEKTEDİR.

Kurumumuz internet sitesinde bahsedilen konu, Kurumumuzdan kredi alan öğrencilerin borcu hesaplanırken, almış oldukları kredilere ilave edilen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) miktarının, Kurumca ödenen kredi miktarının 3 katını geçemeyeceğini ifade etmektedir.

26- ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARI NASIL HESAPLANIR? 

Kurumdan öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar; öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici  Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.

27-  KATKI KREDİSİ BORÇLARI NASIL HESAPLANIR? 

Kurumdan katkı kredisi alan öğrencilerin borcu ise, katkı kredilerinin verildiği tarihten itibaren öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar; Kurumca öğrenci adına üniversitesi hesaplarına ödenen miktarlara,  katkı kredisi verilen öğretim yılının ocak ayından başlamak üzere en son kredi aldığı yılın aralık ayındaki, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.

28-  KREDİ BORCUM TESPİT EDİLDİKTEN SONRA KREDİLERİMİ NASIL/NE ŞEKİLDE ÖDEYECEĞİM?

Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında, düzenledikleri “Burs/Kredi Taahhüt Senetleri” nde borçlarını tebligat beklemeksizin, normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak, kredi aldıkları süre kadar zamanda aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedirler.

29-  KREDİ GERİ ÖDEME PLANI TARAFIMA ULAŞTIRILACAK MI?

Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında düzenledikleri “Burs/Kredi Taahhüt Senetleri”ndeborçlarını tebligat beklemeksizin, normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak, kredi aldıkları süre kadar zamanda aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedirler. Bu sebeple Kurumumuzun tebligat yükümlülüğü yoktur.

Borcu tespit edilen tüm öğrencilerin borçları ve ödeme planları Kurumumuzda bulunan adreslerine normal posta yoluyla gönderilmektedir. Gönderilen ödeme planlarının ellerine geçmemesi Kurumumuza hukuki olarak bir sorumluluk getirmemektedir.

30-  KURUMUNUZDAN ALDIĞIM ÖĞRENİM KREDİLERİNİN GERİ ÖDEME PLANINI TAKSİT SAYISIN/TUTARLARINI KENDİM BELİRLEYEBİLİYOR MUYUM?

Öğrencilerimiz, yönetmeliğimiz gereği öğrenim kredisi geri ödemelerini kredi aldıkları sürede aylık taksitler halinde (2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık ) ödemektedir

31-  GÖNDERMİŞ OLDUĞUNUZ ÖDEME PLANI ELİME GEÇMEDİ BORÇ VE TAKSİTLERİMİ NEREDEN ÖĞRENECEĞİM?

Borç ve taksitlerinizi Kurumumuzun www.kyk.gov.tr  internet adresindeki “Öğrenim / Katkı Kredisi Borç Sorgulama ”sayfasından veya 444 1 961 nolu çağrı merkezimizi aramak suretiyle öğrenebilirsiniz.

32- ŞU AN  İŞSİZİM / ÖĞRENCİYİM ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORCUM ERTELENEMEZ Mİ?

Öğrenci (borçlu) öğrenim ve katkı kredisi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere bu krediyi aldığı süre kadar zamanda ve aylık taksitler ( 2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık taksitler ) halinde, her dönemin son ayının veya aylık vadenin en geç son iş günü mesai bitimine kadar ödemek zorundadır.

Borç ödeme vadesi henüz başlamayanların,

Borç taksitlerini aksatmadan ödeyenlerin,

Borçlunun, Kuruma müracaatı esnasında; Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR gibi sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde, ilgilinin yazılı talebi ile borç ödemesi kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak sureti ile ve birer yıllık sürelerle Kurumca uzatılmaktadır.

“Katkı kredisi ödemelerinde de aynı esaslar uygulanmaktadır.”

Bunun dışında, herhangi bir sebeple (öğrenci olmak, işsizlik vb.) borcun ertelenmesi, silinmesi veya yeniden taksitlendirilmesi mümkün değildir.

Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçluların, borçlarını erteletebilmeleri için,  borç başlangıç tarihinden bir ay önce Kurumumuzun www.kyk.gov.tr  internet adresindeki “Dilekçeler ve Formlar”  sayfasında örneği bulunan “BORÇ ERTELEMEDİLEKÇESİ”ni (Dilekçe No 2) eksiksiz doldurmak suretiyle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı “Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ ANKARA” adresine göndermeleri gerekmektedir.

33-  ŞU AN VATANİ GÖREVİMİ YAPMAKTAYIM. ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORCUM ERTELENEMEZ Mİ?

Öğrenci (borçlu) öğrenim ve katkı kredisi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere bu krediyi aldığı süre kadar zamanda ve aylık taksitler ( 2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık taksitler ) halinde, her dönemin son ayının veya aylık vadenin en geç son iş günü mesai bitimine kadar ödemek zorundadır.

Borç ödeme vadesi henüz başlamayanların,

Borç taksitlerini aksatmadan ödeyenlerin,

Ödeme dönemleri askerlik dönemine rastlarsa, borçları Yİ-ÜFE uygulanmadan askerlik döneminin sonuna kadar ertelenir.

Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçluların, borçlarını erteletebilmeleri için, Kurumumuzun www.kyk.gov.tr internet adresindeki “Dilekçeler ve Formlar” sayfasında örneği bulunan “ASKERLİK SEBEBİYLE BORÇ ERTELEME DİLEKÇESİ”ni (Dilekçe No:4) eksiksiz doldurarak askerlik şubelerinden alacakları askerliğin başlama ve bitiş tarihlerinin olduğu belgeyi eklemek suretiyle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı “Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ ANKARA” adresine göndermeleri gerekmektedir.

34- LİSANS ÖĞRENİMİNDEN SONRA ARA VERMEDEN YÜKSEK LİSANSA BAŞLADIM LİSANS ÖĞRENİM KREDİSİ BORCUM ERTELENİR Mİ?

“Lisans öğreniminden sonra, öğrenimine ara vermeden yüksek lisans (master) öğrenimine devam eden öğrenciler öğrenim ve/veya katkı kredisi  borçlarını, lisans öğreniminin bitiminden itibaren dört yıl sonraki aydan başlamak üzere;

35-  LİSANS/YÜKSEK LİSANS ÖĞRENİMİNDEN SONRA ARA VERMEDEN DOKTORA ÖĞRENİMİNE BAŞLADIM LİSANS/YÜKSEK LİSANS ÖĞRENİM KREDİSİ BORCUM ERTELENİR Mİ?

Lisans ve/veya yüksek lisans öğreniminden sonra, öğrenimine ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler öğrenim kredisi borçlarını, doktora öğrenimlerinin normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, kredi aldıkları süre kadar zamanda ve aylık dönemler halinde ödemek zorundadır” hükmünü içermektedir.

Lisansüstü eğitim yapan öğrencilerin, lisans öğrenimi döneminde aldıkları kredilerden doğan borçlarının ertelenebilmesi için;

Lisans öğreniminden sonra ara vermeden yüksek lisans (master) veya doktora öğrenimine, ya da yüksek lisans (master) öğreniminden sonra ara vermeden doktora öğrenimine başlamış olmaları,

Lisansüstü öğrenimine kayıt yaptırdığı tarihten itibaren 30 gün içinde, Kurumumuzun www.kyk.gov.tr  internet adresindeki “Dilekçeler ve Formlar”  sayfasında örneği bulunan “BORÇ ERTELEME DİLEKÇESİ” (Dilekçe No 3) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı “Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ ANKARA” adresine göndermeleri   gerekmektedir.

36- ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORCUMU NE ZAMAN, NASIL VE NEREYE ÖDEYECEĞİM?

a) Normal öğrenim süresini tamamlayan veya kredi almaktan vazgeçen öğrenciler, borçlarını, normal öğrenim sürelerinin bitim tarihinden iki yıl sonraki aydan başlamak üzere,

b) Herhangi bir sebeple, kredisi kesilen veya öğrenim kurumundan atılan  okullarını terk eden öğrenciler borçlarını, kredilerinin kesildiği tarihten iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, kredi aldıkları sürede  aylık taksitler halinde(2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık ) her dönemin son ayının en geç sonuncu iş günü mesai saati bitimine kadar, T.C. Ziraat Bankasının herhangi bir şubesinden adını, soyadını ve T.C.Kimlik Numaranızı belirtmek suretiyle, tebligat beklemeksizin ödemekle yükümlüdürler. Taksitlerini daha sonraki bir tarihte ödeyenler, zamanında ödememiş sayılırlar.

37-  ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ NEDİR?

Kredi borçlarının tamamının, ödeme başlangıç tarihinden önce ödenmesi halinde yapılan indirimlere erken ödeme indirimi denir.

38- ERKEN ÖDEMELERDE NASIL BİR İNDİRİM SÖZ KONUSU?

Kurumumuzdan, normal öğrenim sürenizce almış olduğunuz öğrenim ve/veya katkı kredisinden doğan borçlarınızın tamamını, normal öğrenim sürelerinin bitim tarihinden itibaren birinci yıl içinde öderseniz anaparadan değil sadece Türkiye İstatistik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlardan doğan borçlarınızdan  % 30; ikinci yıl içinde öderseniz  % 20 erken ödeme indiriminden yararlanabilirsiniz.

39-  ERKEN ÖDEME İNDİRİMİNDEN NASIL FAYDALANABİLİRİM?

Erken ödeme indiriminden yararlanmak isteyen borçlular, ödeme yapmadan önce, Kurumumuz 444 19 61 nolu çağrı merkezimizi aramak suretiyle indirimli borç miktarını öğrenerek, T.C. Ziraat Bankasının herhangi bir şubesinde adını, soyadını, ve T.C. Kimlik Numarasını  belirtmek suretiyle ödemelerini yapabilirler.

40- BORÇ TAKSİTLERİM BAŞLADIKTAN SONRA KALAN BORCUMUN TAMAMINI ÖDESEM HERHANGİ BİR İNDİRİM YAPILIR MI?

Borç taksitleri başladıktan sonra, borcunuzun tamamını ödeseniz dahi herhangi bir indirim yapılması mümkün değildir.

41-   ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORÇLARI HANGİ DURUMLARDA SİLİNİR?

Kurumumuza öğrenim ve/veya katkı kredisinden borcu bulunanlardan;

Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan  “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların,

Kredi alırken veya aldıktan sonra vefat edenlerin, borçları silinir.

42-   BENİM BORCUM NEDEN ALDIĞIM KREDİNİN ÜÇ KATINDAN FAZLA?

Süresi içinde ödenmeyen borçlara her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda gecikme zammı ilave edilmektedir. Bu durumda olan borçluların borcunun, almış oldukları kredi miktarının 3 katını geçmesi mümkündür.

43- AYNI SÜRE KREDİ ALDIĞIMIZ ARKADAŞLARIM BENDEN DAHA AZ BORÇ ÖDÜYOR. NEDEN?

Kurumumuzdan aynı sürelerde kredi alan öğrencilerin borçları iki sebepten dolayı farklı olmaktadır.

1-Kurumumuz Yönetim Kurulu kararı gereği;  “ÖNCELİKLİ” olarak kredi alan öğrencilerin; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından  tespit edilen Yurt İçi Üretici  Fiyat Endeksinden (Yİ-ÜFE) doğan borçlarından % 50 indirim yapıldığından, bu öğrencilerin borç ve taksit miktarları,  aynı sürelerde kredi alan  ve önceliği bulunmayan öğrencilerden farklı olmaktadır.

2-Öncelikli öğrenciler grubuna girmediği halde, farklı tahsis dönemlerinde (1.tahsis, 2. tahsis vb.) kredi alan öğrencilerin almış oldukları kredilere uygulanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)  öğrencilerin krediyi almaya başladığı tarihten itibaren uygulanmaya başladığı için,  daha sonraki tahsis dönemlerinde kredi alan öğrencilerin borçlarında azda olsa farklılık bulunmaktadır.

44- BORCUMU ÖDEDİĞİM HALDE, KURUMUNUZ İNTERNET SAYFASINDAKİ   SORGU EKRANINDA HALEN NEDEN BORÇLU OLARAK GÖRÜNÜYORUM?

Öğrenim ve/veya katkı kredisi borcuna mahsuben yapılan ödemeler, ödemenin yapıldığı ayı takip eden ayın 15’inden sonra ödemenin yapıldığı tarih itibariyle borçluların şahsi hesaplarına işletilmektedir. Bu nedenle, yapmış olduğunuz ödemeleri, ödemeyi yaptığınız ayı takip eden ayın 15’inden sonra ödediğiniz tarih itibariyle hesabınızda görebilirsiniz.

45- BORCUMU ÖDEDİĞİM HALDE, KURUMUNUZ İNTERNET SAYFASINDAKİ   SORGU EKRANINDA HALEN NEDEN GERİ ÖDEMESİ YAPILMIŞ AYA AİT GECİKME ZAMMI İŞLEMEKTEDİR?

Öğrenim ve/veya katkı kredisi borcuna mahsuben yapılan ödemeler, ödemenin yapıldığı ayı takip eden ayın 15’inden sonra sisteme aktarıldığında, borçlunun ödemesini gerçekleştirdiği tarih baz alınarak sisteme aktarılır. Bu tarihten sonra ekranda görülen (sisteme aktarılmadan önceki) gecikme zammı silinir.

46-   KREDİ BORÇLARIMA MAHSUBEN SEHVEN FAZLA ÖDEME YAPTIM. NASIL GERİ ALABİLİRİM?

Kredi borçlarınıza mahsuben yapmış olduğunuz fazla ödemenin tarafınıza iade edilebilmesi için, Kurumumuzun  www.kyk.gov.tr internet adresindeki “Dilekçeler ve Formlar’’ sayfasında örneği bulunan “FAZLA ÖDEME İADESİ TALEP DİLEKÇESİ” ni (Dilekçe No 1) eksiksiz olarak doldurup, kesinlikle banka hesap numaranızı da belirterek “Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı “Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya/ ANKARA” adresine göndermeniz gerekmektedir.

47-  BORÇ TAKSİTLERİMİ ZAMANINDA YATIRMADIĞIMDA NASIL BİR İŞLEM UYGULANMAKTADIR?

Öğrenim ve katkı kredisi borçlusu olup, borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada borçlarının bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanır ve bu tarihten başlayarak 6183 sayılı “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’’ kapsamına girer ve bu kanun hükümlerine göre Vergi Dairesi Müdürlüklerince, borçlulardan tahsil edilerek Kuruma ödenir.

48-  BORÇ TAKSİTLERİMİ ZAMANINDA YATIRMADIĞIMDA UYGULANACAK GECİKME ZAMMI NE KADARDIR?

Süresi içinde ödenmeyen borçlarınıza, her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda günlük gecikme zammı uygulanmaktadır. 19 Ekim 2010 gününden itibaren uygulanan gecikme zammı oranı aylık % 1.40 olup, günlük uygulanmaktadır.

49- ÖDEMELERİMİ VERGİ DAİRESİNE YAPMAKTAYIM. BİR SONRAKİ AYIN 15’ İNDEN İTİBAREN SİSTEME YANSIR DÜŞÜNCESİYLE SİTENİZİN SORGU EKRANINA GİRDİM FAKAT HALA ÖDEME YAPILMAMIŞ GÖZÜKÜYOR.

Vergi daireleri üzerinden yapılan kredi ödemelerinin Kurumumuz hesaplarına aktarılması süreci/süresi, Ziraat Bankası üzerinden yapılan kredi geri ödemelerinden farklıdır. İlgili vergi dairesi ödeme yaptığınız tarih itibari ile  sistemimize aktarma yapar. Aktarma sonrası, bu tarihten sonra ekranda gözüken gecikme zamları ( doğru tutarların ödenmesi kaydıyla) silinmektedir.

50-  KREDİ GERİ ÖDEMELERİNİ VERGİ DAİRELERİ ÜZERİNDEN YAPAN BORÇLULAR, İVEDİLİK KAZANAN TAKSİT TUTARLARINI ÖDEDİKTEN SONRA TEKRAR ZİRAAT BANKASI ARACILIĞI İLE KREDİ BORÇLARINI ÖDEYEBİLİRLER Mİ?

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre vergi daireleri yada  mal sandıklarınca tahsil olunacak olan kredi geri ödemeleri ilgili vergi dairelerince/mal sandıklarınca borç bitinceye kadar tahsil edilme yoluna gidilir.

Diğer vakıf, dernek ve kurumların sağladığı burs imkanları ise şöyle:

Türkiye Milli Kültür Vakfı Bursu: Türkiye Milli Kültür Vakfı 2014-2015 Öğretim yılında yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs olanağı sunuyor.

Burs Başvuruları: 08 Eylül ile 02 Ekim 2014 tarihleri arasında randevu usulüyle kabul edilecektir.

Burs Mülakatları: 18 Ekim 2014 Cumartesi günü Vakıf Genel Merkezi’nde (Eyüp) yapılacaktır.

Randevu için bilgi@tmkv.org.tr adresine aşağıdaki bilgileri göndermeniz gerekmektedir.

1- Özgeçmiş
2- Fotograf
3- Kayıt yaptırılan okul ve bölüm

Başvuru Esnasında Talep Edilen Belgeler

1- Öğrenim Belgesi
2- Transkript
3- 1 Adet Fotoğraf
4- Müracaat Formu (Vakıf merkezinde doldurulacaktır)

Detaylı Bilgi Almak ve  için Tıklayınız

Türk Eğitim Vakfı (TEV): 2013-2014 akademik yılında 7 bin 600 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisine burs verecek. TEV, üniversite öğrencilerine aylık 400, yüksek lisansa 700, doktora öğrencilerine 1000, liderlik vasfı taşıyan öğrencilere verilen üstün başarı bursiyerlerine ise aylık 1000 TL burs verecek. Üstün Başarı Bursları ve Yurt Bursları için 20 Ağustos-20 Eylül, yüksek öğrenim bursları için de 20 Eylül-20 Ekim tarihleri arasında TEV’in ‘www.tev.org.tr’ internet adresinden başvuru yapılabilir.

İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV): İSOV tarafından her yıl tespit edilen kontenjan, tutar ve sürelerde lisans, yüksek lisans, meslek yüksekokulu öğrencilerine burs veriliyor. Başka bir resmi veya özel kuruluştan burs almayan, maddi imkanları sınırlı ve başarılı öğrencilere verilen burslara başvurular her yıl 1-30 Eylül tarihleri arasında internet sitesi üzerinden online olarak alınıyor. Öğrencilere ekim-haziran ayları arasında 9 ay süreyle destek sağlanıyor.

İstanbul Sanayi Odası Burs Programı, 

Şartlar;

  •  T.C. vatandaşı olmak,
  •  Başka bir resmi veya özel kuruluştan burs veya kredi almamak, (kredi ve yurtlar kurumundan alınan öğrenim kredisi ve engeli öğrencilere verilen burslar hariç),
  • Gelir düzeyi düşük olmak,
  • Ara sınıflar için yıllık genel başarı ortalaması 4 üzerinden en az 3 veya 100 üzerinden 80 olmak,
  • Adli sicil kaydı bulunmamak,
  • İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ illerinde bulunan eğitim kurumlarında tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olmak,
  • Liseler için: Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek liselerinde öğrenim görüyor olmak,
  • Yüksek öğretim için: meslek yüksek okulu ve teknik üniversitelerde öğrenim görüyor olmak.

Yukarıdaki koşullara sahip burs adayları 01-30 Eylül tarihleri arasında web sayfası üzerinden online başvuru yapabilirler. Başvurular İSOV Burs Komisyonunca değerlendirilerek uygun görülenler mülakata çağırılır. Mülakat sonucunda burs almaya hak kazanan öğrencilerden online başvuru sırasında verdikleri bilgileri teyit eden belgeler talep edilir.

İSOV aşağıdaki üniversite ve okullarda öğrenim gören adayların başvurularını kabul etmektedir.

  • Boğaziçi Üniversitesi,
  • İstanbul Üniversitesi,
  • İstanbul Teknik Üniversitesi,
  • Galatasaray Üniversitesi,
  • Marmara Üniversitesi,
  • Yıldız Teknik Üniversitesi,
  • Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi,
  • Kocaeli Üniversitesi,
  • Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü,
  • İstanbul,Kocaeli ve Tekirdağ illerinde bulunan Anadolu Teknik,Teknik ve Endüstri Meslek Lisesleri,
  • Özel üniversitelerin teknik bölümlerinde ve %100 burslu öğrenim görebilen öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınır.

Detaylı Bilgi Almak ve Bursa Başvurmak için Tıklayın.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD): Devlet üniversitelerinin birinci öğretimine kayıtlı öğrencilere burs desteği veriyor. Öğrencinin kayıtlı olduğu üniveritenin bağlı bulunduğu şehirde de bir ÇYDD şubesi olması gerekiyor. Bağışçılar ve mezun bursiyerlere göre her yıl burs verilen üniversiteli sayısı değişiyor. Dernek burs başvurularını 1-30 Eylül tarihleri arasında kabul ediyor. Başvuru tarih ve koşulları değiştiği için www.cydd.org.tr adresinin takip edilmesi gerekiyor.

Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV): Vakfın 2013-2014 akademik yılı yükseköğrenim burs başvuruları eylül ayı sonuna kadar alınacak. Burs verilecek öğrencilerin öncelikle başarılı ve ihtiyaç sahibi olması ve İstanbul içindeki üniversitelerde eğitim alması gerekiyor. Öğrencilere 10 ay süreyle 150 TL aylık ödeme yapılıyor. www.cev.org.tr

Vehbi Koç Vakfı (VKV): Başvurular 1-25 Ekim tarihleri arasında alınıyor. Bir yılda burs verilmesi planlanan üniversite ve yüksekokul sayısı 516. Vakfın burs verdiği üniversitelerde okuyan öğrenciler başvuru yapabiliyor. Başarılı, maddi desteğe ihtiyacı olan, disiplin cezası almamış ve başka bir kurumdan karşılıksız burs almayan öğrencilere destek veriliyor. Her okula verilen kontenjan kadar burs alacak öğrenci sayısı belirleniyor. Geçen yıl, 10 ay süresince öğrencilere aylık 370 TL destek sağlandı. Burs miktarı her yıl, yıllık enflasyon oranına göre arttırılıyor. 3 ayda bir verilen burslar aralık, şubat ve mayıs aylarında ödeniyor. Burs verilen üniversiteler için: ‘www.vkv.org.tr’

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yüksek Lisans Ve Doktora Tezlerine Destek Bursu: “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı (TÜKOSEP)” kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından kooperatifçilik sektörünün önünün açılması, daha etkin ve verimli bir yapıyla sektörün geleceğe hazırlanması, ülke kooperatifçiliğinin gelişmesine katkı sağlanması, kooperatifçilik alanında akademik eserlerin sayısının artırılması amacıyla, kooperatifçilik alanında Türkçe tez hazırlamış yüksek lisans veya doktora mezunları desteklenecek. Başvurular için son tarih 31 Mayıs 2015

Kimler Başvurabilir?
Başvuru koşullarını sağlayan aşağıdaki kişiler destek başvurusu yapabiliyor:

– 2013 yılı ve sonrasında devlet veya vakıf üniversitesinde kooperatifçilik alanında hazırladıkları yüksek lisans tezleri kabul edilen yüksek lisans mezunları,
– 2013 yılı ve sonrasında devlet veya vakıf üniversitesinde kooperatifçilik alanında hazırladıkları doktora tezleri kabul edilen doktora mezunları. Tez sahibi aynı tez çalışmasıyla bir defa başvuruda bulunabiliyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personeli ile destekte bulunacak Kooperatif Merkez Birliği veya Kooperatif  Birliği çalışanlarının başvuruları kabul edilmiyor.

Başvuru Tarihleri

Başvurular 31 Mayıs 2015 tarihine kadar Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne şahsen veya posta yoluyla yapılabilir. Son başvuru tarihinden sonra ulaşan başvurular değerlendirmeye alınmıyor.

Destek Verilecek Tez Konuları

Destek verilecek yüksek lisans veya doktora tezi çalışmalarının, kooperatifçilik konusunda ve Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında yer alan stratejik hedef ve faaliyetlerle ilgili olması gerekmektedir.

Destek Verecek Kooperatif Üst Kuruluşları

TÜKOSEP’te Bakanlığımız sorumluluğuna verilen 2.8 numaralı faaliyet “Kooperatifçilik konusunda, eğitim, araştırma ve yayın faaliyetinde bulunan gönüllü kuruluşların projelerinin desteklenmesi yönünde çalışmalarda bulunulacaktır.” olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede, Genel Müdürlüğümüz ile ülkemizde faaliyet gösteren tüm kooperatif üst kuruluşlarıyla yapılan yazışmalar sonucunda aşağıda unvanları yazılı olanlarla bir protokol imzalanmış ve bu kapsamda destek projesi hayata geçirilmiştir:
S.S. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB)
S.S. Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜRKKENT)
S.S. Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (ORKOOP)
S.S. Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği
S.S. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği
S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği
S.S. Tariş Zeytin, Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği
S.S. Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği

Destek Miktarı

Komisyonca uygun bulunan tez çalışmaları arasından;

– Yüksek lisans tezi sahibine: 3.000 TL
– Doktora tezi sahibine: 10.000 TL nakit para desteği veriliyor.
Destek miktarı, destek kararının ilanı takiben ilgili kooperatif üst kuruluşu tarafından başvuru sahibinin bildirdiği hesap numarasına aktarılacak veya nakit olarak kendisine makbuz karşılığı verilmektedir.

Başvuru Yöntemi ve İstenilecek Belgeler

Destekten yararlanmak isteyenlerin, ekte yer alan “Başvuru Formlarını” eksiksiz olarak doldurarak, aşağıdaki belgelerle birlikte başvuru süresi içerisinde Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne teslim etmesi gerekmektedir:

– Tezli yüksek lisans veya doktora programından mezun olunduğuna dair belgenin aslı veya onaylı sureti,
– Tezli yüksek lisansta veya doktorada aldığı dersleri gösteren transkriptin aslı veya onaylı sureti,
– Tezin bir adet ciltli nüshası ile tezin “word” ve “pdf” formatında yazılmış halini içeren bir adet cd,
– Tezin beş sayfayı geçmeyen Türkçe ve bir sayfayı geçmeyen İngilizce özeti,
– Tezin telif hakkının başvurana ait olduğuna dair beyan yazısı,
– Son altı ay içinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğrafla birlikte nüfus cüzdanı fotokopisi,
– Son altı ay içinde alınmış adli sicil belgesi. Başvuru sırasında yanıltıcı veya gerçeğe aykırı bilgi ve belge verenler, bu husustan dolayı sorumlu olmaktadır.

Başvuru Formu ve Detaylı Bilgi için Tıklayınız.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG): 2013 yazında TOG Gençlik Bursları ve Samsung Kore Gazileri Eğitim Bursları verilecek. TOG Gençlik Bursları’na ara sınıflarda okuyanlardan sadece Toplum Gönüllüsü üyesi gençler başvurabiliyor. Üniversiteye yeni kayıt olanlar için ise böyle bir şart aranmıyor. Ancak, yeni sınıflar için kontenjan sınırı bulunuyor. Kore gazisi torunu olan, Türkiye ve K.K.T.C üniversitelerinde okuyan lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Samsung Kore Gazileri Eğitim Bursları’na başvurabiliyor. Ara sınıf başvuruları 1–30 Ağustos, üniversiteye yeni kayıt yapanların başvuruları 15 Ağustos–10 Eylül tarihleri arasında kabul edilecek. Burs miktarları 175 ile 350 TL arasında değişiyor.

Tekfen Vakfı: 1′inci sınıftan itibaren mezuniyete kadar devam ediyor. Başvurularda üniversitelere yeni yerleşenlere öncelik veriliyor. Sadece lisans programlarını kapsayan burslar, öğrencilerin sınav sonuçları ve başarı ortalamaları esas alınarak tahsis ediliyor. Burs için adayın ailesinin aylık toplam gelirinin en fazla brüt 4 bin 500 TL olması şartı aranıyor. Maddi kritere uyan adayların değerlendirilmesinde üniversite sınavlarındaki Türkiye sıralaması baz alınıyor. Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler ve Mimarlık Fakülteleri dışında başvuru kabul edilmiyor. Bu bölümler dışında istisnai olarak konservatuvar müzik öğrencilerine de kısıtlı bir kontenjan ayrılıyor. Burslar kasım-mayıs ayı döneminde 7 ay boyunca ödeniyor. Başvuru ve kayıt yenileme 2-15 Eylül tarihlerinde ‘www.tekfenburs.org’ adresinden yapılacak.

Üniversite Öğrencilerine Burs Veren Kurum ve Kuruluşlar

Diğer burs haberlerini okumak ve takip etmek için TIKLAYINIZ!

Kaynak: Kamumemurlar.com

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haber ve içeriklerin tüm hakları www.kamumemurlar.com’a  aittir. Köşe yazısı/haber ve içeriklere “ www.kamumemurlar.com ” biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+7 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,