logo

Üniversiteler Yine Dolmadı

Üniversiteler Yine Dolmadı

Üniversiteler Yine Dolmadı-kamumemurlar.com

Ek yerleştirmelerin de tamamlanmasının ardından 14 üniversitenin fizik, kimya ve biyoloji gibi bölümlerine bir öğrenci kaydı bile almadığı ortaya çıktı.

Nuran ÇAKMAKÇI
>
Ayrıca, son 8 yılın sonuçlarına göre, üniversitelerdeki boş kontenjan oranının en yüksek olduğu yıl, yüzde 15.2 ile 2013 oldu. 2012’de bu oran yüzde 11.3, bir önceki yıl ise yüzde 10.6 idi.

ÜNİVERSİTELERE ek yerleştirmelerin tamamlanmasının ardından ÖSYM’nin yaptığı resmi açıklamaya göre, 118 bin 700 boş kontenjan kaldı. Geçen yıl 20’nin üzerindeki üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerinde boş kontenjan bulunuyordu. Bu yıl da 3 üniversitede biyoloji, 6’sında fizik ve 5’inde de kimya bölümleri boş kaldı, bu bölümlere hiçbir kayıt alınmadı.

BAŞVURULAR ÇOK ARTTI

Üniversitelerdeki boş kontenjan oranının çok yüksek olduğunu söyleyen Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal, “Bu durum ülke kaynaklarının israfıdır” diyerek şu bilgileri verdi: “1 milyon 924 bin adayın 679 bini üniversiteye kayıt yaptırırken, 1 milyon 245 bini ise ya yeniden denemek için hazırlığa başlıyor ya da sistemden dışarı çıkıyor. Başvuruların yeniden 2 milyon psikolojik sınırına dayandığını görüyoruz. Öğrenci var, bu öğrenciyi domine edecek okul var ama onları bir araya getirecek sistem sıkıntılı. Üniversiteye girmeye çabalayan bu kitle, var olan bölümlere neden itibar etmiyor? İşte bu ve benzeri soruları YÖK, ÖSYM ve yükseköğretim kurumlarının iyi irdelemesi, gerekli çözümleri hemen üretmesi gerekiyor.”

İÇİ DOLDURULMALI

Ünsal’a göre, bu kadar çok boş kontenjan kalmasının nedenleri ise şöyle: “Her ile bir yükseköğretim ve o illerin ilçelerine bir yüksekokul düşüncesi ile açılan kurum, fakülte ve yüksekokullar öğrenci zihnindeki üniversite algısını tam karşılamıyor. Akademik uzman sayısı eksik, teknik

donanımı yetersiz, fizyolojik, sosyal ve kültürel gereksinimleri karşılamaktan yoksun yerlerdeki bu kurumlar, adaylar tarafından öncelikle tercih edilmiyor. Bunların, öğrenci zihnindeki algısını değiştirecek düzenlemelerin hızla yapılması gerekiyor. Bir dönem adaylar

tarafından ilgi gösterilen ve talep edilen bir programın hemen her üniversitenin akademik programına girmesi de önemli açmazlardan birisi.”

TEDBİRLER CANLANDIRACAK

Gazi Üniversitesi Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Şeref Okuducu’nun görüşü şöyle: “Durum geçen yıla göre daha iyi. Alınan tedbirlerin kendisini gösterdi. Fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi bölümlere ortaöğretimde öğretmenlik hakkı tanınması, temel bilimleri eski canlı günlerine kavuşturacak. Türkiye’deki üniversitelerin yüzde 70’inin fizik bölümü kapanmış durumda. Bu konuda üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına ve yöneticilere düşen görevler var.” Gönül KOCA

118 bin 700 kontenjan boş kaldı

BU yıl ek yerleştirmedeki 64 bin 468 boş lisans programındaki kontenjana 19 bin 457 öğrenci yerleşti. 45 bin 11 kontenjan lisansta boş kaldı. Önlisansta ise 135 bin 290 boş kontenjana 61 bin 601 aday yerleşirken, 73 bin 689 kontenjan doldurulamadı. Toplamda lisans ve önlisans programlarında 199 bin 758 kontenjana 81 bin 58 aday yerleşirken, toplam 118 bin 700 kontenjana ise yerleştirme yapılamadı. Boş kontenjanlar devlet üniversitelerinde 78 bin 426, vakıf üniversitele rinde 28 bin 817, KKTC üniversitelerinde 10 bin 738, diğer ülkelerdeki üniversitelerde ise 719 olarak belirlendi. Açıköğretim programlarına yerleşen aday sayısı ise, lisansta 9 bin 280, önlisansta 38 bin 341 olmak üzere toplamda 47 bin 621 olarak gerçekleşti.
Hürriyet

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , , ,