logo

2014 Yılında Memur ve Öğretmen Atamaları Bereketli Geçecek mi?

2014 Yılında Memur ve Öğretmen Atamaları Bereketli Geçecek mi?

2014 Yılında Memurların Aile Yardımı Ödeneği Arttı mı-kamummeurlar.com

04.01.2014 tarihli yazımızda 2014 yılında atama yapılacak kadro sayısından bahsetmiştik. Ancak, gelen sorulardan konunun biraz açıklamaya ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle konuyu biraz daha detaylandırarak memur ve öğretmen adayları açısından 2014 yılının bereketli bir yıl olup olmayacağını izah etmeye çalışacağız.

190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 7’nci maddesinde açıktan ve naklen atamaların nasıl yapılacağı ile sınırlamaya tabi olmayan atamaların hangi atamalar olduğu açık bir şekilde sıralanmıştır.

Sınırlamaya tabi olmayan atamalar dışında, atama yapılacak kadroların sayısı her yıl bütçe kanununda belirlenmektedir. Buna göre, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (İ) cetvelinde; Açıktan veya nakil suretiyle; 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında öğretim üyeleri hariç olmak üzere boş öğretim elemanı kadrolarına 4.000, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 7’nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında serbest memur kadrolarına 36.000 olmak üzere, yapılabilecek toplam atama sayısı sınırının 40.000 adet olduğu, ayrıca, yükseköğretim kurumlarının boş öğretim elemanı kadrolarına 2013 yılında emeklilik, ölüm, istifa, nakil, eğitimin tamamlanması veya başarısızlık sonucu kurumlarından ayrılan araştırma görevlisi sayısı kadar daha açıktan veya nakil suretiyle atama yapılabileceği, hükme bağlanmıştır.

Ancak, 2014 yılında atama yapılacak memur sayıları açısından diğer yıllardan farklı bir uygulamaya gidildiğini hatırlatmak durumundayız. Çünkü, 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (İ) cetvelinde yer alan; ‘Açıktan veya nakil suretiyle yapılabilecek toplam atama sayısı sınırı, 2012 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50’sidir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacaklara verilebilecek ilave atama sayısı yükseköğretim kurumları için 5.000 adet, diğerleri için 65.000 adettir’ ifadesinin 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (İ) cetvelinde bulunmadığını görüyoruz. Konunun bam teli ise bu hükümde yatmaktadır.

2013 yılında istifa, emeklilik vb. nedenlerle ayrılanların yerine atama yapılamayacak

2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (İ) cetvelinde yer alan değişikliğin en basit anlamı 2013 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memurların yerine atama yapılamayacaktır. Ancak, 2013 yılında bu şekilde ayrılanların % 50’si kadar atama yapılabilmekteydi. 2014 yılı atamalar açısından 2013 yılı ile kıyaslandığında alınacak memur sayısında ciddi bir kısıtlamaya gidildiği açıkça görülmektedir. Yeni bir kanun çıkmadan da bu kısıtın kaldırılması zor görünüyor.

Yıllara göre atanan ve emekli olan öğretmen sayıları

Ahmet Ünlü’nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.
Yeni Şafak

Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

8+10 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , ,