logo

MEB DÖGM’den Kitap Okuma Seferberliği – İmam Hatip Öğrencileri ‘Oku-Yorum’ Projesiyle Kitap Okuyup Değerlendirecekler

MEB DÖGM’den Kitap Okuma Seferberliği – İmam Hatip Öğrencileri ‘Oku-Yorum’ Projesiyle Kitap Okuyup Değerlendirecekler

MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce başlatılan proje kapsamında, 3 bine yakın imam hatip okulundan yaklaşık 200 bin öğrenci, okudukları kitapları, yüz yüze veya dijital ortamda müzakere edecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Nazif Yılmaz, yaptığı açıklamada  “Oku-Yorum” Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesini, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde ekran karşısında uzun süre vakit geçirmek durumunda kalan öğrencileri kitap okumaya teşvik etmek için hazırladıklarını belirtti.

Proje kapsamında çocukların okuma kültürünün geliştirilmesi, okuduğunu anlama ve yorum yapma yeteneklerine katkı sağlanması ile okullara kitap desteği verilerek kütüphanelerin zenginleştirilmesinin amaçlandığını bildiren Yılmaz, bu kapsamda okullarda bir rehber öğretmeni ve öğrencilerden birinin liderlik yaptığı 10 kişilik takımların oluşturulduğunu söyledi. Yılmaz, her okulun istediği kadar takım kurabildiğine işaret ederek, “Öğrenciler okudukları kitapları her ayın sonunda şartlara göre yüz yüze veya dijital ortamda toplanıp öğretmenleriyle müzakere edecek. Diğer takımlarla okudukları kitapları değişecek, kitaplar hakkında yarışacaklar.” diye konuştu.  

“Okullarımıza kitap alımında finansal destek veriyoruz”

Proje kapsamında 1000 okulda 100 bin öğrencinin yer aldığı 10 bin kitap okuma takımı kurmayı amaçlandığını ancak beklenilenden çok fazla talep olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:   “2 bin 727 okul başvuru yaptı ve 19 bin 730 kitap okuma takımı oluşturuldu. Bu yüzden projeyi iki aşamada yapmayı planladık. Şubattan hazirana kadar birinci dönem, eylülden Ocak 2022’ye kadar ikinci dönem olmak üzere güçlü bir okuma programı gerçekleştiriyoruz. Proje ilk dönem ülke genelinde 1511 okulda 116 bin 230 öğrencinin yer aldığı 11 bin 623 takıma uygulanacak. Proje tamamlandığında inşallah 197 bin 300 öğrenci ve 19 bin 730 öğretmene ulaşılmış olacağız.”  

Yılmaz, öğrencilerin, okumak istedikleri kitapların listelerini Genel Müdürlüğün internet sitesinde yer alan Kalite Takip Sistemi’ne gönderdiklerini belirterek, “Biz de okullarımıza kitap alımında mali destek vereceğiz. Böylece kitap okuma takımı kurmak okuldan, o takımlarda okutulacak kitaplara ait mali desteğin yarısı bizden. ‘Bir kitap sizden, bir kitap bizden’ şeklinde olacak. Böylece birbirini geliştiren bir projeyle okuma zenginliğini sağlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Oku-Yorum Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi’ni 1. dönem uygulayan okul listesine ulaşmak için klayınız.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Nazif Yılmaz, öğrencilerin, okumak istedikleri kitapların listelerini Genel Müdürlüğün internet sitesinde yer alan Kalite Takip Sistemi’ne gönderdiklerini belirterek, “Biz de okullarımıza kitap alımında mali destek vereceğiz. Böylece kitap okuma takımı kurmak okuldan, o takımlarda okutulacak kitaplara ait mali desteğin yarısı bizden. ‘Bir kitap sizden, bir kitap bizden’ şeklinde olacak. Böylece birbirini geliştiren bir projeyle okuma zenginliğini sağlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 “Oku-Yorum” Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi tüm Anadolu imam hatip liseleri ve imam hatip okullarında uygulanmak üzere hayata geçirilmektedir.

2023 Eğitim Vizyonu’nda aklıselim, kalbiselim, zevkiselim sahibi öğrencilerin yetiştirilmesi eğitim sisteminin bir hedefi olarak görülmektedir. Sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler ile bilim ve teknoloji alanındaki yenilikler, iletişim imkânlarının artması nedeniyle belirtilen hedefe ulaşabilmeleri öğrencilerin okuma kültürünün geliştirilebilmesine bağlıdır. Okuma kültürü kazanan ve gelişen öğrenciler hayatı anlama ve anlamlandırmayı daha sağlıklı yapabileceklerdir.

Öğrencilerimizin okuyan, düşünen, yorumlayan, eleştiren, medeniyetimizin kültürel mirasını değerlendirebilen, zenginleştiren ve yaygınlaştıran; okumayı bir yaşam biçimi hâline getiren, arkadaşlarıyla kültürel zeminde yeni bağlar kuran bireyler olarak yetişmelerini sağlamak ve onların bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal, edebi ve meslekî gelişimlerine çok yönlü katkıda bulunmak amacıyla uygulanmak üzere hayata geçirilmektedir.

“Oku-Yorum” Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi Uygulama Kılavuzu’na Ulaşmak için tıklayınız.

Etiketler: » » » » »
Etiketler:, , , , ,