logo

Osmanlıca Öğretmeni ‘Hayrat Vakfı’ Yetiştirecek

Osmanlıca Öğretmeni ‘Hayrat Vakfı’ Yetiştirecek

Osmanlıca Öğretmeni 'Hayrat Vakfı' Yetiştirecek-kamumemurlar.com

Öğretmen bulunamayınca valiliklere ‘kurs açın’ emri verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Osmanlı Türkçesini bütün liselerde seçmeli ders haline getirince dersi verecek öğretmen sıkıntısı çekti. Çareyi, daha önce MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün yurttaşlara Osmanlı Türkçesi kursu vermesi için protokol imzaladığı Hayrat Vakfı’nda buldu. Milli Eğitim Bakanlığı daha önce tüm Türkiye’de Osmanlı Türkçesi kursları açmak için anlaştığı Hayrat Vakfı’yla bu kez “öğretmen yetiştirmek” için protokol imzaladı. Bakanlık açılacak kurslarda hedef kitle olarak “tüm bakanlık personelini” belirledi. Öncelikle isteyen din kültürü, ilahiyat, tarih ve edebiyat öğretmenlerinin kursa katılacağı belirtildi. 81 ilin valiliğine yazı gönderilerek eğiticilerin bulunmasında Hayrat Vakfı ile işbirliği yapılması istendi. Böylece Milli Eğitim öğretmeninin bir vakıf tarafından eğitilmesinin önü açılmış oldu.

Resmi belgelere göre süreç özetle şöyle gelişti:

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında tüm Türkiye’de Osmanlı Türkçesi kursu açılması için 4 Temmuz 2012 tarihinde protokol imzalandı.

Sosyal bilimler lisesinde zorunlu olan Osmanlı Türkçesi dersinin tüm liselerde seçmeli olmasının ardından bakanlıkta bu ders için öğretmen açığı oluştu. Bunun üzerine bakanlık, 26 Haziran 2013 tarihinde Hayrat Vakfı ile bir protokol daha imzaladı. Protokolün amacı, “Ortaöğretim kurumlarında okutulan Osmanlı Türkçesi derslerini verecek öğretmenler ile öğretmen eğitimlerinde görev alacak eğitimcilerin yetiştirilmesi” olarak belirlendi.

Bu protokol uyarınca, tüm valiliklere genelge gönderdi.

Uygulama esaslarına göre bu kurslar tüm personele açık olacak. Ancak öncelikle ortaöğretim okullarında istekli olan Türk dili ve edebiyatı, tarih, ilahiyat, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri katılacak.

Eğitime katkısı ne?

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan soru önergesinde MEB Bakanı Nabi Avcı’ya şu soruları yöneltti: “Yeterli öğretmen bulunmadığı biliniyorken Osmanlıcanın liselerde seçmeli hale getirilmesinin sebebi nedir? Öğrencilerin eski dille yazmayı, Osmanlı Türkçesi harflerini öğrenmeleri ne için gereklidir? Osmanlı Türkçesi derslerini veren öğretmenlerin, bakanlığınızla Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokolle açılan kurslarda yetiştirilmesi mevzuata uygun mudur? Osmanlı Türkçesi dersinin, 2012 sonuçlarına göre 64 ülke arasında 43. sırada olduğumuz Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sıralamasında Türkiye’yi yukarılara tırmandıracak ne gibi katkıları olacaktır?”
Cumhuriyet

Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , ,