logo

Silah Kanunu Rafta Bekliyor

Silah Kanunu Rafta Bekliyor

Silah Kanunu Rafta Bekliyor-kamumemurlar.com

Futbolcu Töre’nin yaralanması, gözleri yılan hikayesine dönen silah kanun tasarısına çevirdi.

Mevcut yasaya göre eğlence mekanlarına ruhsatlı silahla girilebiliyor. Bunu engelleyen tasarı ise 5 yıldır Meclis’te yasalaşmayı bekliyor.

Meclis’in 2 dönemdir üzerinde çalıştığı ancak bir türlü Genel Kurul gündemine indirilmesi mümkün olmayan silah kanunu tasarısı, ilk olarak 2009 yılında TBMM’ye sunuldu. İçişleri Komisyonu aylarca süren alt komisyon çalışmasıyla düzenlemede önemli değişikliklere gitti. Yapılan değişikliklerle bar, pavyon, gece kulübü gibi içkili eğlence mekanları silah yasağı kapsamına alındı. MİT ve Emniyet’e tank, top, füze gibi ağır savaş silahı ithal yetkisi tanıdığı için büyük tartışma yaratan düzenleme 2011 genel seçimleri araya girince 23. dönemde kadük kaldı.

Geçen yıl yenilendi

Hükümet 2013 Nisan ayında düzenlemeyi yasalaştırmak için yeniden adım attı ve tasarıyı yeniledi. Üzerinde sil baştan alt komisyon çalışması yapılan tasarı ancak Haziran ayı sonunda İçişleri Komisyonu gündemine gelebildi. Tasarının ilk 2 maddesi komisyonda benimsenmişken, Meclis yaz tatiline girince düzenlemenin yasalaştırılması bu yasama yılına kaldı. Ancak arada İçişleri Komisyonu Başkanlığı da el değiştirince, tartışmalı düzenleme “rafta” unutuldu.

Gelecek yıla kaldı

Hükümetin ve AK Parti grubunun öncelikli gündeminde yer almayan tasarının, Köşk seçimleri nedeniyle erken tatile girecek olan Meclis’te bu yasama yılı da yasalaştırılması mümkün görünmüyor. Son dakikada sürpriz bir gelişme yaşanmazsa tasarı yasalaşmak için önümüzdeki yasama yılını bekleyecek.

YASA TASARISI NELER İÇERİYOR?

Bar, pavyon ve gece kulübüne silah yasağı

TBMM İçişleri Komisyonu’nda ilk 2 maddesi benimsendikten sonra görüşmeleri yarım bırakılan Silah Kanunu tasarısı alt komisyonca üzerinde yapılan değişiklikler uyarınca özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

– BİBER GAZI DA SİLAH SAYILACAK: Biber gazı ilk kez ‘silah’ olarak tanımlandı. Güvenlik güçlerinin biber gazı kullanımına herhangi bir sınırlama getirilmezken, piyasada vatandaşa satılan biber gazındaki kimyasal etken madde, polisin kullandığından yüzde 12 oranından daha düşük olacak ve 18 yaşından küçüklere satılamayacak. İzinsiz biber gazı imal ve ithal edenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

– MİT VE EMNİYET’E AĞIR SİLAH İTHAL İZNİ: Milli Savunma Bakanlığı, TSK, MİT, Emniyet ve Jandarma Genel Komutanlığı görevlerine uygun her türlü silah ithal edebilecek. Muhalefet “her türlü” ifadesi çerçevesinde MİT ve Emniyet’e tank, top, füze, uçak gibi ağır savaş silahı ithal edebileceğini savunuyor.

– EĞLENCE MEKANLARI VE AVM’LER YASAK KAPSAMINA GİRECEK: Düğün törenleri, bar, pavyon, gece kulübü gibi alkollü içki tüketilen eğlence yerlerine silahla girilmesi yasak olacak. Yasağa aykırı hareket edenlere 2 bin TL para cezası uygulanacak. Alışveriş merkezlerine silahla girme konusunda yetki valiliklere bırakılacak. Uyuşturucu kullanan kişinin yanında silahı varsa 600 lira ceza verilecek. Alkollü olarak silah taşıyan da 600 lira ceza alacak. Uyuşturucu kullanan kişinin ruhsatı iptal edilecek ve 5 yıl boyunca verilmeyecek. Birden fazla kere alkollü ve silahlı yakalanan da aynı cezayı alacak.

Cezalar ağır

İzinsiz kalaşnikof, lav silahı gibi savaş silahı imal veya ithal edenlere en az 10 yıl hapis ve 200 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. İzinsiz tabanca imal ve ithal edenlere 6 ila 12 yıl arasında hapis ve 200 bin TL’ye kadar para cezası kesilecek. İzinsiz kılıç, şişli baston, susturucu gibi silahlar imal ve ithal edenlere 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilecek.”

Kaynak: Vatan

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

7+8 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , ,