logo

Sınırda Akıllı Karakollar

Sınırda Akıllı Karakollar

Sınırda Akıllı Karakollar-kamumemurlar.com

Kaçakçılıkla etkin mücadele amacıyla düğmeye basan Genelkurmay Başkanlığı, jandarma karakollarını yeniliyor.

Suriye’de dördüncü yılına giren iç savaş, Türk askerinin sınırdaki yükünü de artırdı. Kaçakçılıkla etkin mücadele amacıyla düğmeye basan Genelkurmay Başkanlığı, jandarma karakollarını yeniliyor. Mardin’in pilot il seçildiği projede karakollara sensörler, radar sistemleri ve gece görüş cihazları yerleştirilecek.

Suriye sınırında kaçakçılıkla mücadele eden Jandarma karakollarının yenilenmesi için düğmeye basıldı. Genelkurmay Başkanlığı’nın isteğiyle başlatılan projede, sınırı koruyan karakollara sensörler, radar sistemleri ve gece görüş cihazları yerleştirilecek. Kritik projeyi Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) yürütüyor. Uzaktan kumandalı atış sistemleri, termal kameralar ve ileri teknolojiye sahip gözetleme sistemlerinin de proje kapsamında Suriye sınırında kullanılması öngörülüyor. Yeni karakollarda, nöbetçi kulelerinde Mehmetçik yerine makineli tüfeklerle bomba atarlar konulması da masadaki seçenekler arasında. Bu silahlar, uzaktaki bir kumanda odasından kontrol ediliyor. Aselsan’ın ana yükleniciliği altında yürüyen çalışmada Mardin pilot şehir olarak seçildi. Bu ildeki bir karakola söz konusu sistemler entegre edilerek testler gerçekleştirildi.

Suriye’de üçüncü yılını geride bırakan iç savaş ve çatışma, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sınırdaki yükünü de artırıyor. Hemen hemen her gün sınırda kaçakçılarla sıcak temas yaşanıyor. Geçtiğimiz ay sadece bir haftalık süre içerisinde Suriye sınırında bin 523 şahıs yakalanmıştı. Bunun yanı sıra bir adet tabanca, 2 bin 85 adet tabanca mermisi, 110 adet piyade tüfeği mermisi, 2 bin 750 adet av tüfeği fişeği, 32 adet telsiz, 19 bin 667 karton sigara, 20 kilogram tütün, 48 kilo uyuşturucu, 2 bin 900 adet uyuşturucu hap, 9 bin litre akaryakıt ele geçirilmişti. Sınırdaki jandarma karakollarına kurulacak sistemler için daha önce yine Aselsan tarafından terörle mücadele bölgesinde oluşturulan modüler üslerden ilham alındı. Söz konusu projeye, ABD’nin Afganistan’da kullandığı üsler model olmuştu. Mobil karargah özelliği taşıyan yeni üslerde, uzaktan kumandalı atış sistemleri, termal kameralar ve ileri teknolojiye sahip gözetleme sistemleri yer alıyor. İlk üsler özellikle Hakkari-Yüksekova bölgesinde inşa edilmişti. Üslerin nöbetçi kulelerinde Mehmetçik yerine, 12,7 ve 7,62 milimetre çapında makineli tüfeklerle 40 milimetre bomba atar bulunuyor. Bu silahlar, uzaktaki bir kumanda odasından kontrol ediliyor. Duvarlar ise roket saldırılarına karşı dayanıklı şekilde örülüyor. Sınır boylarına üsler inşa edilirken portatif parçalar, araçlarla veya kayalık bölgelerde helikopterlerle taşınıyor.

Kaynak: Zaman

#

SENDE YORUM YAZ

5+6 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.