logo

3600 Ek Gösterge Sadece 4 Meslek Grubunu mu İlgilendiriyor?

3600 Ek Gösterge Sadece 4 Meslek Grubunu mu İlgilendiriyor?

Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın 6. Dönem toplu sözleşme döneminde, kamu çalışanlarının elde ettiği kazanımları konu alan bir değerlendirme toplantısı düzenledi.

Memur-sen Genel merkezinde düzenlenen toplantıya Genel Başkan Ali Yalçın, Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Bayındır Memur-Sen Başkanı Soner Can Tufanoğlu, Toç Bir-Sen Başkanı Hüseyin Öztürk’ün yanı sıra çok sayıda sendika temsilcisi ve basın mensubu katıldı.

Memurlar.net’in de olduğu toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3600 Ek Gösterge’nin sadece 4 meslek grubunda mı uygulanacak sorusu üzerine; Sadece belirli meslek gruplarında değil, tüm kamu çalışanları düzeyinde geniş kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz, önümüzdeki süreçlerde detayları kamuoyu ile paylaşacağız ifadelerini kullandı .

‘Emekli maaşlarında 700 TL artış olacak’

Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçı , 3600 Ek Göstergenin yürürlüğe girmesiyle birlikte emekli maaşlarında 700 TL artış olacağını belirtti.

‘400 TL Sendikanın kasasına değil, üyelerin keselerine girecek’

6. Dönem toplu sözleşme kazanımlarını masaya yatıran Başkan Yalçın, sendika üyelerinden alınan 400 TL iyileştirme kesintilerinin sendikanın kasasına değil, üyelerin kesesine gireceğini söyledi.

6.Dönem toplu sözleşmenin kazanım yönüyle en gelişkin ve en reformist bir sözleşme olduğunun altını çizen Yalçın, kamu çalışanlarının yüzde 30, yüzde 40 gibi kazanımı’nın olduğunu belirtti.

‘4688 sayılı kanun değişmeli’

4688 sayılı Kamu Görevlileri sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun kamu çalışanlarının sorunları karşısında sorun çözmede yetersiz kaldığını hatırlatan Memur-Sen başkanı, bu kanunun tamamıyla değiştirilmesinin gerektiğini söyledi.

İşte 6. Dönem Toplu Sözleşmede masaya yatırılan konular ve satır başları şu şekilde;

Memursen Başkanı Yalçın: 6. Dönem Toplu Sözleşme ile 92 yeni kazanım elde ederken, geçmiş dönemlerde elde ettiğimiz 87 kazanımda ise kapsam genişlemesi, miktar yükselmesi şeklinde değişiklik yaptık. Toplu Sözleşme ile toplamda 350 kazanım üreterek kamu görevlilerinin beklentilerini gerçekle, sorunlarını çözümle buluşturduk. 6. Dönem Toplu Sözleşme sonucunda kamu görevlilerinin maaşlarında/ücretlerinde iki yılda yüzde 30 ila yüzde 40 arasında artış sağlayarak maaş artışında yeni bir rekora imza attık, toplu sözleşme müzakereleriyle katılımcı, katkı esaslı, çözüm odaklı ve birlikte düşünme esaslı bir eşik üretti.

6. Dönem Toplu Sözleşme hem sosyal medyada yapılan etkinliklerle hem de Anadolu Meydanında yapılan muhteşem eylemle örgütlülüğün ve örgütlü gücün emek mücadelesindeki yerini ve değerini bir kez daha teyit etti.

26 Temmuz’da başlayan sürecin, 2 Ağustos’ta gerçekleşen ilk oturumun ve 22’sinde imza ile taçlanan son oturumun özeti, süreci ve sonuçlarıyla emeğin ve emekçinin öncelendiği, değerinin yüksettildiği, alın terinin karşılığının da daha yukarı seviyelere çekildi bir uzlaşma ve sözleşme metni ortaya çıktı.

6. Dönem Toplu Sözleşmenin bazı özel yönlerini, niteliklerini ve tarihte yer edinmesini sağlayacak temel çerçevelerini ifade etmek gerekiyor. 2023’ün birinci altı ayı için uzlaşılan 68’lik oran bugüne kadar alınmış en yüksek dönemsel artış oranı.

2023 yılı toplamda yüzde 14’lük, kümülatifte yüzde 14,48’lik artış oranı bugüne kadar yıllıkta alınmış en yüksek oran olduğunu belirtildi.

‘En fazla kazanım barındıran toplu sözleşme, bu toplu sözleşme’

Memur-Sen Başkanı: İki yıllık toplamda alınan yüzde 26’lık oran, kümülatifte yüzde 28, 61’lik oran bugüne kadar alınmış en yüksek. Yani bugüne oranlar bakımından üç yönüyle yeni rekor oluşturan toplu sözleşmeden bahsediyoruz. 1-Bir toplu sözleşmede ilave ya da yeni kazanım yoluyla toplamda 179 kazanımla en fazla kazanım barındıran toplu sözleşme.

2- Hizmet kollar yönüyle hem kazanım sayısı hem de kamu maliyesinden kamu görevlilerine aktarılacak yönüyle en yüksek sayılı ve en yüksek tutarlı toplu sözleşme.

3- Toplu sözleşme ikramiyesinde 3 kata yaklaşan artışla herhangi bir maaş unsurunda elde edilmiş en yüksek artış oranı. Ama toplu sözleşme ikramiyesini asıl değerli kılan, sendikalı olmanın önemi ve değeri bizzat bir sendikal hakla yani toplu pazarlıkla kayıt ve imza altına almasıdır.

Toplu sözleşme ikramiyesi, 6. Dönem Toplu Sözleşme ile birlikte sendikalılar açısından emeğin karşılığı, halen sendikasız kalma hatasında bulunanlar içinse emek mücadelesi davetidir.

Toplu sözleşme ikramiyesi noktasındaki bu kazanımlar, 6. Dönme Toplu Sözleşmenin reformist ilk unsurudur. Fakat bununla sınırlı değil. Bu toplu sözleşmede sözleşmeliler için güvence, bütün kamu görevlileri için ise ek gösterge pazarlığına, kapsamına ve toplu sözleşme metnine dahil olmuştur. Kısaca 6. Dönem Toplu Sözleşme ile toplu sözleşmenin kapsamı da genişletilmiştir. Dün toplu sözleşmenin kapsamında değil denilen konular bu toplu sözleşme ile maddesi ve kazanımı haline getirilmiştir. Bu tam anlamıyla kamu görevlileri sendikacılığında, kamu görevlilerinin sendikal haklarında büyük bir reform ve uzun yıllar etkisini sürdürecek bir milattır.

6.Dönem Toplu Sözleşme kazanımları başlıklı toplatıda kamu çalışanlarının gelir bazında kazanımlarıda masaya yatırıldı. Konu hakkında detaylı rakamlar veren Yalçın: Biz, 6. Dönem Toplu Sözleşme ile merkezi yönetim bütçesinden 2 yıllık süreçte yaklaşık 120 milyarlık bir kaynağı kamu görevlilerinin bordrosuna ve aile bütçesine yönlendirmiş olduk. Hizmet kolları da dikkate alındığında bu rakam iki yıllık toplamda yaklaşık 150 milyara ulaşıyor. Bu anlamıyla 6. Dönem Toplu Sözleşme teşvik paketidir, bereket paketidir, gelir dağılımında adalet çizgisine yakınlaşma paketidir.

Bu toplu sözleşme, Pandeminin ağır yükünü fedakarca taşıyan sağlık emekçilerinin hakkını gözetme, emeğini yüceltme, fedakarlığını ödüllendirme sözleşmesidir. Bu toplu sözleşme ne düşük devlet memuru aylığının ve devlette en düşük maaş alan İHS’li personelin yükseltme paketidir, kamuda asgari maaşa münhasır iyileştirme paketidir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Kaynak: Memurlar.net

Etiketler: » » » » » » »
Etiketler:, , , , , , ,