logo

Bakan Şahin’den Beklenen Doğum Paketi Açıklaması

Bakan Şahin’den Beklenen Doğum Paketi Açıklaması

 Bakan Şahin'den Beklenen Doğum Paketi Açıklaması-kamumemurlar.com

21. Yüzyıl Dünya Çocuk Eğitim Zirvesi” açılış toplantısı öncesinde merak edilen soruları cevaplayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, doğum paketi ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Şahin, “21. Yüzyıl Dünya Çocuk Eğitim Zirvesi” açılış toplantısı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “Doğum paketine iş dünyasından bazı eleştiriler var, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Şahin, özellikle özel sektörün pakete ilişkin yaptığı yorumların aslında sevindirici olduğunu vurgulayarak, “Çünkü artık kalkınmanın kadın üzerinde çok önemli bir nokta olduğunu, kadın olmadan sanayileşemeyeceğimizi, kalkınamayacağımızı gösteren bir süreç yaşıyoruz. Bunlar sevindirici” diye konuştu.

“Dolayısıyla biz asla özel sektöre yeni yük getirmek veya kadının istihdamı önünde yeni engeller oluşturmak değil seçenekleri artırmak, seçeneklerle beraber katı çalışma hayatındaki durumu rahatlatmak istiyoruz. Nasıl olacak bu? Bu konuyu soruyoruz, araştırıyoruz. Bu konuda ideolojik yaklaşmanın çok tehlikeli olduğunu görüyoruz. Bu mesele ideolojik yaklaşılacak bir mesele değil, çok bilimsel ve akılla yaklaşılacak bir mesele. Dünyadaki bütün örnekler incelenerek, hangi teşvik sistemi ne şekilde hayata geçirildi, bunlar incelenerek yapılan mesele. Biz bunları aylarca çalıştık, çalışırken de duygusal olarak bakmadık. Yalnızca kadın bakışıyla da bakmadık. Bu ülkenin ekonomik kurmayları, Sayın Başbakan Yardımcımızın başkanlığında Kalkınma Bakanlığının bütün uzmanları, Maliye Bakanlığının bütün uzmanları, bütün seçenekleri inceleyerek özel sektörün önünü rahatlatacak şekilde paketi hazırladık.”

Pakette, tam tersine, kadın istihdamını ve özel sektörü rahatlatacak bir sürecin olduğunu bildiren Şahin, “Çünkü kadınlara, ailelere sorduğumuzda ‘aslında doğum yapmak istediğini fakat çalışma hayatının katılığından doğum yaptığında yeniden iş hayatına dönmekte çok zorlandığını’ söylüyorlar. Biz o yüzden esnek çalışma modeliyle ve geçici istihdam bürolarıyla işi kolaylaştırıyoruz ve özel sektörü de rahatlatıyoruz. Kadının da bu konudaki seçeneklerini artırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kreşleri yaygınlaştırdıklarını, açılmasını kolaylaştırdıklarını dile getiren Şahin, paketin tamamına bakıldığında, kadın istihdamının teşvik edildiğini vurguladı.

Kadınların ve özel sektörün bu konuda rahat olması gerektiğini tekrarlayan Bakan Şahin, Batı’daki doğurganlık hızının Avrupa Birliği ortalamalarının altında olduğunu söyledi.

Geçen hafta Fransa’da olduğunu hatırlatan Şahin, Paris’te iş dünyasında kadın oranının yüzde 69 olduğunu, bunun yüzde 40’ının esnek çalışmayla, Türkiye’de uygulanacak modelle yapıldığını söyledi.

Şahin, Fransızların bu şekilde hem genç nüfusu çoğalttıklarını hem de istihdamdaki kadın oranını artırmayı başardıklarını ifade ederek, Türkiye’de bundan sonra kadının da hem kariyer hem de çocuk yapabileceğini kaydetti.

Bakan Şahin, “Bunun bütün yükünü sosyal devlet olarak biz karşılıyoruz, hiç kimseye ekstra yük getirmiyoruz, o yüzden herkes rahat olsun, paket açıklandığı zaman önce iş dünyası ve özel sektör bize teşekkür edecek” dedi.

Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , ,