logo

Eğitim Kürtçe, Yabancı Dil Türkçe

Eğitim Kürtçe, Yabancı Dil Türkçe

Eğitim Kürtçe, Yabancı Dil Türkçe-kamumemurlar.com

Güneydoğu’da 3 bölgede ‘alternatif eğitim’ girişimi.

Güneydoğu’da STK’lar anadilde eğitim için Bağlar, Cizre ve Yüksekova’da Kürtçe okullara kayıt almaya başladı. 15 Eylül’de açılacak okullarda Kurmanci ve Zazaki eğitim verilecek. Türkçe ise destekleyici yabancı dil dersi olacak.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyeleri, Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-Der), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Eğitim Destek Evleri’nin işbirliği ile Güneydoğu Bölgesi’nde anadilde eğitim kararı alındı. Kürtçe okullar için Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçeleri pilot bölge seçildi. 3 ilçede 15 Eylül’de açılacak okullarda Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde eğitim verilecek.

ÜCRETSİZ KİTAP

Eğitim-Sen Diyarbakır Eşbaşkanı Dilek Adsan, anadilde eğitimin bir insan hakkı olduğunu belirterek “Müfredatı hazırladık. 6 yaşında 300 1. sınıf öğrencisi alacağız. Bize gelen öğrenci devletin resmi okuluna gitmeyecek. Öğrencilerimize ücretsiz kitap dağıtıp 20 kişilik sınıflarda Kürtçe’nin iki lehçesinde eğitim vereceğiz. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca’yı ise destekleyici yabancı dersler olarak okutacağız. İlkokulu 5, ortaokulu 3, liseyi ise 4 yıl olarak belirledik. Okul özel olmadığı için valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurmaya gerek duymadık. Kürtçe eğitimin sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Çünkü Milli Eğitim Bakanı okullardaki seçmeli dersler için Kürtçe öğretmen kadrosu açacaklarını duyurdu. Demokratikleşme sürecinde açacağımız okulların tersi bir durumla karşı karşıya kalacağını düşünmüyoruz” dedi. Kürdi-Der Başkanı Sabahattin Gültekin de Türkiye’deki mevcut sistemin, anadilde eğitime olanak tanımadığını belirterek, “Biz de alternatif modeli oluşturduk. Kürdi- Der olarak kitaplar hazırladık. Öğretmenler yetiştirdik” diye konuştu.

VELİYE PARA CEZASI

Kürtçe okul ile ilgili resmi başvuru olmadığını belirten Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata ise “Anadilde eğitimin verilmesi de yasal olarak mümkün değildir. Zorunlu eğitime rağmen öğrencinin devletin okuluna gönderilmeyip yasal dayanağı olmayan başka okula gönderildiği gibi bir durumla karşılaşırsak yetkili makamlarla görüşüp veliye para cezası uygulayabiliriz” açıklamasını yaptı.

“KENDİ DİLİYLE ÖĞRENSİN”

Bağlar’da 6 yaşındaki oğlu Hebun’u Kürtçe eğitim görmesi için kayıt yaptıran inşaat teknikeri Aziz Polat, “Mahmur Kampı’nda çocukların Kürtçe eğitim aldığını görünce çok duygulanmıştım. Diyarbakır’da Kürtçe eğitim verecek okul açılacağını duyunca oğlumu kendi diliyle eğitim alması için getirdim” dedi.

PKK OKUL BOYKOTU İSTEDİ

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık, anadilde eğitim için okulların açıldığı ilk hafta boykot edilmesi çağrısını yaptı. Türkiye’de Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat ile Avrupa’da Yeni Özgür Politika gazetelerine makale yazan Bayık, “Bu yıl okul boykotu daha önemli hale gelmiştir. Okul boykotuyla Kürt halkının anadilde eğitim talebini yükseltmek aynı zamanda Kürt halk önderinin demokratik çözüm çabalarına destek vermektir” dedi. Geçen yıl yapılan boykot çağrıları vatandaştan ilgi görmemişti.

Kaynak: Habertürk

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,