logo

İşlenmiş Kırmızı Ette Ne Kadar Risk Altındayız?

İşlenmiş Kırmızı Ette Ne Kadar Risk Altındayız?

İşlenmiş Kırmızı Ette Ne Kadar Risk Altındayız-kamumemurlar.com

İşlenmiş kırmızı etin günde 50 gramdan çok tüketilmesinin kansere yol açabileceği açıklaması endişe yarattı ama sektör Türkiye’de tüketimin eşiğin 10’da 1’ine yakın 5.5 gramla risk sınırının altında olduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önceki gün açıkladığı raporla sosis, pastırma, jambon benzeri işlenmiş kırmızı etin kansere yol açabileceğini duyurdu. Yapılan araştırmaya göre 50 gram işlenmiş et yenilmesinin kalınbağırsak kanserine yakalanma olasılığını yüzde 18 oranında artırdığı kaydedildi.

Günde 500 gram kırmızı et tüketilmesinin de kansere yol açabileceğinin belirtildiği raporun duyurulması tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketicilerin tedirgin olmasına yol açtı.

Sektör temsilcileri ise raporun dikkatle incelenmesi gerektiğine katılırken, Türkiye’nin kişi başı kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et tüketiminin belirtilen risk sınırlarının çok altında olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de yıllık kişi başına kırmızı et tüketiminin 13 kilogram, işlenmiş kırmızı et tüketiminin ise yaklaşık 2 kilogram olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, bunların da sırasıyla günde 36 gram ve 5.5 gram anlamına geldiğini kaydetti.

Emin Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, “Bizde kırmızı et tüketimi zaten düşük, bunun da yüzde 80’e yakını taze tüketilen etler. İşlenmiş değil. Yani korkulacak bir boyutta tüketim zaten bizde yok” diye konuştu. Arslan, hazır gıdaya dayalı beslenme alışkanlığının Türkiye’de pek olmadığını, ağırlıklı Avrupa ülkelerinde olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Raporun tüketime yaparsa kısa süreli bir etki yapmasını bekliyoruz, zaten pahalı olduğu için tüketim ilerleyemiyor.”

“RAF ÖMRÜ UZASIN DİYE ETE EKLENEN MADDELER RİSKLİ”

İşlenmiş et, taze satılan kırmızı etin raf ömrünü uzatmak ya da tadını iyileştirmek amacıyla yapılan ve katkı ya da koruyucu maddelerin eklenmesiyle oluşuyor. Bazen kurutma ya da tütsüleme yöntemi de kullanılabiliyor. Raporda, kanser tehlikesini artıran unsurların da eklenen katkı maddelerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Raporla birlikte işlenmiş et, plütonyum ve alkol ile aynı kategoriye, yani kansere yol açan maddeler listesine konulmuş oldu.

“ALMANYA 20 KATIMIZ İŞLENMİŞ ET YİYOR”

“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporunu hafife almak tabii ki ne sektöre ne de akademisyenlere yakışır. Ancak şunu unutmayalım ki Türkiye zaten kişi başı et tüketiminde çok geride, mesela Almanya bizim 20 katımız işlenmiş et tüketiyor. Bu rapor pazarda geriletme potansiyeli taşıyor, ama bilip bilmeyen kişilerin sorumsuz açıklama yapması doğru değil.”

Habertürk

Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

5+3 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , ,