logo

İşte HTC One A9’un İncelemesi

İşte HTC One A9’un İncelemesi

İşte HTC One A9'un İncelemesi-kamumemurlar.com

HTC’nin premium tasarımla gelen orta/üst seviye akıllı telefonu One A9’u inceledik.

HTC, dün küresel çapta düzenlediği etkinliğinde yeni akıllı telefonu One A9‘un resmi tanıtımını gerçekleştirdi. Biz de etkinlikte telefonun başında geçirdiğimiz 10-15 dakikalık sürede deneyimleyebildiğimiz kadarıyla mini bir inceleme yazmanın iyi olacağını düşündük. Model elimize geçtiğinde daha ayrıntılısını da paylaşacağız inşaallah.

Evet; başlayalım bakalım…

Her şeyden önce modeli segmenttaşlarından ayıran en önemli detayın, teknik özellikler açısından orta seviye olmasına karşın tasarımsal açıdan üzerinden epey bir çalışılmış oluşu olduğunu söyleyelim. Kenarları cilalı alüminyum kasayla tasarlanan, 2.5D ekran camı sayesinde rahat bir tutuş sunan ve Gorilla Glass olması sebebiyle de çizilmelere vs. dayanıklılık arz eden One A9; 7.3 mm’lik kalınlığı ile de yine kendi segmentinde değerlendirdiğimizde oldukça ince bir profile sahip.

Bunların haricinde modele yönelik altını çizmemiz detaylar, doğrudan Android 6.0 yüklü biçimde gelecek oluşu, kamerasının donanımsal OIS modülü, RAW format desteği ve safir lens ile güçlendirilmesi ve 24-bit/192KHz yüksek çözünürlüklü ses yongası ile atanmış kulaklık amp’si sayesinde hem net hem de kulaklıkla dinlediğimizde her açıdan (yani hem ses kalitesi hem de yüksekliği) mükemmel bir ses deneyimi yaşatması olarka sıralanabilir.

  • Android 6.0 işletim sistemi
  • 5-inç (1920×1080) AMOLED ekran
  • 145.75 x 70.8 x 7.26 mm; 143 gr
  • Snapdragon 617 yongaseti
  • 16GB dahili hafıza (+microSD)
  • 2GB RAM
  • 13MP arka kamera (f 2:0, çift LED flaş,OIS, RAW)
  • 4MP ultrapiksel ön kamera
  • Parmak izi okuyucusu, Boomsound (mono hoparlör)
  • 3G/4G, Wi-Fi, BT 4.1, GPS
  • 2150 mAh batarya (hızlı şarj)

Tasarım

Tasarımsal açıdan şık olmasına kesinlikle şık ama öyle devrimsel bir şey de kesinlikle değil. iPhone’un Android versiyonu desek yeridir! Örneğin Edge ile yan yana koyduğumuzda kaybolup gidiyor. Parmak izi okuyucusunun üzerindeki HTC logosunun kapladığı gereksiz alan sebebiyle ekranın kasaya oranı da başarısız. Net bir rakama sahip değiliz tabii ama tahminimizce %65 dolayında falan olsa gerek. İnceliği ve ağırlığı ise iyi. Elde kesinlikle güzel bir tutuş ve kavrayış sunuyor.

Ekran

5-inç’lik ekran büyüklüğü bizce kesinlikle en optimal büyüklük. Yani hem bize oldukça geniş bir görüş alanı sunuyor hem de (eğer ellerimiz çok ufak değilse) tek elle rahatlıkla kullanabiliyoruz. Ekran çözünürlüğü FHD yani 1920×1080 piksel ki segmentinde değerlendirdiğimiz vakit yeterli. Kaldı ki Snapdragon 617 yongaseti zaten 2K çözünürlüğü besleyebilecek bir güce sahip değil. HTC’nin SLCD’den AMOLED panele dönüş yapmış olması ise -ki bu HTC One S’in ertesinde ikinci AMOLED panelleri- oldukça isabetli bir seçim olmuş. Özellikle renk doygunluğunu oldukça beğendik. Keza karanlı ortamda denediğimizde üst parlaklığın da iyi olduğunu söyleyebiliriz, dip parlaklık ise ortalama seviyede. Bununla beraber tanıtım gece düzenlendiğinden güneş altı okunabilirliği hakkında şu aşamada birşey diyemiyoruz ama aşağıdaki fotoğrafa bakarsak bu açıdan da başarılı olduğunu söyleyebiliriz:

Ses

Dün denediğimiz kadarıyla modelin kulaklık kalitesi hakikaten denildiği kadar var. Şimdiye kadar bu kadar yüksek düzeyde ve kaliteli ses veren hiçbir akıllı telefona rastlamamıştık. Tepe ses seviyesinde dahi bozulma olmaması ise bir diğer artısı. Bununla birlikte hoparlör sesi hem kalite anlamında standart hem de ses seviyesi açısından. Hatta S6 veya Note 5 ile kıyaslarsak biraz daha düşük.

Kamera

13MP’lik kamerası kağıt üzerinde güzel özellikle vaat ediyor. OIS modülü, 2.0’lık diyafram açıklığı, profesyonel mod sayesinde ISO vb. değerler üzerinde manuel ayar yapabilmemiz, RAW formatına destek, hızlı/ağır çekim gibi özellikleriyle kendi segmentinde değerlendirirsek iyi olduğunu söyleyebiliriz. Kameranın açılma hızı da fena değil. Bir iPhone yahu Edge+ kadar hızlı değil tabii ama yine de. Yongasetinin 4K çekim desteklemediğini de not olarka düşelim bu arada. Yani FHD ile sınırlıyız.

Performans

Performans açısından değerlendirecek olursak Snapdragon 617 yongasetinin ‘yeterli’ gücü sağlayacağını söyleyebiliriz ama 2GB RAM sıkıntı yaratabilir ki tahminimizce yaratacak da. Gerçi 32GB/3GB versiyonu da var modelin ama Türkiye’ye gelmeyecek. Bizdeki 16GB/2GB’lık versiyon.

Batarya

2150 mAh bataryası ise henüz denemediğimiz için yine kağıt üzerinde tahminimizce 1 günü ancak çıkartır. Gerçi hızlı şarj (şimdilik QC 2.0 var, 3.0 gelince ona yükseltilecek) desteği sayesinde çok da sorun değil, ne de olsa 10 dakikada %15’i doluyor bile. Kapasitesi 2,150mAh olduğuna göre tahminimizce tam dolum da 60,70 dakikamızı falan alır.

Diğer…

Bunların haricinde microSD yuvasına yer verilmiş oluşu da bir diğer önemli artısı. Özellikle Android 6.0 ile birlikte gelen depolama birleştirme sayesinde dilersek microSD ile dahili hafızayı birleştirip öyle kullanabileceğiz. Tabii bu senaryoda hem kartı devamlı orada tutmamız hem de daha da önemlisi dahili hafızanın okuma/yazma hızı değerlerine ayak uydurabilecek Class10 tipi üst kalitede bir hafıza kartı satın almamız gerekecek. Çünkü aksi halde sistemde anlık duraklama ve takılmalar yaşamamız kaçınılmaz.

Gümüş, füme, altın ve bordo olmak üzere toplam 4 farklı renk seçeneği ile gelecek olan One A9, önümüzdeki ayın başında ülkemizde satışa sunulacak. Gerçi bordo renklisi ilerleyen aylarda gelecek imiş bize. Fiyatı resmi olarak belli değil ancak HTC Türkiye Ürün Müdürü İbrahim Tuncay 2,400 TL telaffuz ediyor ki bu fiyat tek kelimeyle uçuk! Yurtdışı fiyatlandırması 400 dolar olan bir telefonun ülkemizde 2,400 TL’ye satılacağına inanmak istemiyoruz açıkçası. Düşünün ki bugün bu fiyata Galaxy S6 Edge alabiliyoruz!

Fiyatından bağımsız değerlendirecek olursak, HTC One A9’un özellikle mükemmel (kulaklık) sesi kalitesi ile öne çıkan orta/üst segment özelliklere sahip iyi bir akıllı telefon olduğunu söyleyebiliz. iPhone’un tasarımını sevenler için iyi bir Android alternatifi olabilir keza. Kamerası kendi segmentinde oldukça iyi görünüyor. MicroSD desteği ise büyük bir avantaj. Cihaza yönelik en büyük ‘keşkemiz’ ise RAM’in 2GB ile sınırlı oluşu. Diğer özelliklerse zaten aşağı yukarı tüm modellerde aynı olduğundan çok da diyecek bir şey yok.

Eğer denildiği gibi 2.400 TL gibi fiyatlandırmayla gelecek olursa kesinlikle uzak durun. Bize göre bu telefonun ederi 1,750 TL hadi bilemediniz taş çatlasın 2,000 TL’dir. O da sadece kulaklıkla 7/24 müzik dinleyen bir odyofilseniz! Yani 2,000 TL bile etmez. En nihayetinde 2GB RAM ve orta seviye yongasetine sahip bir cihazdan bahsediyoruz. Ama bu dediğimizin Türkiye için geçerli olduğunun da altını çizelim. Çünkü örneğin ABD’den 400 dolara alabilme şansınız varsa kesinlikle bu fiyattan tavsiye listemize girer. Keza ABD’de muadil cihaz, hızlı teslim, evden alma vb. gibi artılarla güçlendirilen ekstra garanti uygulamasını da sunuyorlar. Türkiye’de ise ne bu tür artılar var ne de muhtemelen en çok satılacak olan bordo renk seçeneği bize ilk partide gelecek! Keza dediğimiz gibi 32GB/3GB versiyonu da Türkiye’de satılmayacak. Velhasıl tüm bunlara rağmen bir de 2,400 TL olursa artık HTC’ye diyecek bir şey bulamayız!

Yeni Şafak

Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

4+2 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , ,